Društvo

Škola u Ostrosu nakon tri dana primila đake

by Milanka Vukosavović | 01:03:2018 | 21:52:44

Osnovna škola “Đerđ Kastrioti Skenderbeg” u Ostrosu od danas ponovo radi. Nastava je nakon tri dana pauze, zbog lošeg vremena i blokiranih puteva zbog sniježnih nanosa, nastavljena. Ipak, nastavni proces još nije potpuno normaliziran, jer se časovi održavaju po skraćenom režimu, u trajanju od 30 minuta, kazao nam je direktor Bećir Berjašević.
 
“U školu je danas došlo oko 80 posto učenika, zahvaljujući angažovanosti roditelja djece, nastavnika i cjelokupne zajednice na tom području”, ističe Berjaševič. Oni su zajedničkim snagama, koristeći poljoprivrednu mehanizaciju, uspjeli da lokalne puteve očiste od snijega i učine ih prohodnim. Regionalni put je u dobrom stanju, pa su školska vozila uspjela da dođu do udaljenih područja i odvezu djecu na nastavu.
 
“U trudu koji su svi zajedno uložili, nažalost, došlo je i do povrede jedne od majki učenika u Ostrosu, koja je polomila ruku, dok je pomagala da se očisti snijeg. Učionice i kompletna škola su zagrijane, tako da se nastavni proces odvija u ugodnoj atmosferi”, kaže Berjašević.

 
Direktor škole u Ostrosu je izrazio bojazan, da će zbog loših vremenskih uslova doći do promjena u obilježavanju značajnih školskih datuma, planiranih od 8. do 11.marta.
 
Pored osmomartovskog praznika i obilježavanja Dana učitelja koji nastavu izvode na albanskom jeziku, škola u Ostrosu u martu obilježava i dan osnivanja. Učenici već odavno uvježbavaju program koji se priprema u čast školskog rodjendana, a kao goste očekivali su i delegaciju pobratimljene škole iz Peći.
 
“U narednim danima, biće poznato, koliko ćemo od planiranog uspjeti da realizujemo”, kaže Berjašević.
 
On je izrazio zadovoljstvo, da vremenske prilike nisu mogle uticati na štampanje školskog lista “Valet”. Jubilarni, 20. broj, koji se finansira donacijom porodice iz Ostrosa, koja živi u Americi, već je odštampan i spreman za distribuciju učenicima, roditeljima i nastavnicima, a sve povodom proslave Dana ove obrazovne ustanove.