Društvo

VIDEO: Djeca s posebnim potrebama u posjeti Radio Baru

by Vesna Šoškić, kamera i montaža Adi Karađuzović | 05:03:2018 | 17:38:51

Djeca i mladi sa posebnim potrebama, koji su učesnici projekta “Gajimo cvijeće, budimo srećni”, danas su posjetili Radio Bar i zaposlenim pripadnicama ljepšeg pola prvi čestitali 8. mart, uz poklon - cvijeće koje su sami uzgajali.

 
“Gajimo cvijeće, budimo srećni” je projekat koji finansira EU, a nosioci za Bar su Caritas Barske nadbiskupije i Udruženje paraplegičara. Autor projekta je profesor Slobodan Vuković, a njegov cilj je zaposlenje osoba sa invaliditetom i gajenje cvijeća kao psihoterapija.
 
“Želimo da čestitamo svim damama Radio Bara 8. mart i prvo smo došli ovdje, jer su Radio Bar i Televizija Crne Gore prvi i promovisali naš projekat. Takođe, svim pripadnicama ljepšeg pola, našim majkama, babama, strinama, tetkama, svim ženama Crne Gore, želimo prvi da čestitamo ovaj praznik i pokažemo  što su naša djeca, osobe sa invaliditetom, radili zimus i što su naučili. Ovo je vrlo uspješan projekat, idealan za djecu i mlade sa smanjenim intelektualnim sposobnostima, jer je gajenje cvijeća, kako su nam kazali i neuropsihijatri, adekvatna terapija za mentalno zdravlje. Sedmoro djece prošlo je obuku na zemljištu u Bjelišima, a petoro je uposleno”, kazao je Radio Baru i Bar Infu profesor Slobodan Vuković.

 
Polaznici Danilo Vučeljić i Sabina Lukolić istakli su da im je učešće u ovom projektu donjelo posao, ali i druženje i nove prijatelje.
 
“Bilo je jednostavno i lako naučiti da uzgajamo cvijeće i nešto u potpunosti opuštajuće. Stvorila se dobra atmosfera i stekli smo nove prijatelje. Zadovoljan sam i platom”, kazao je Vučeljić.
 
Sabina Lukolić je istakla da su pomagali jedni drugima i da su se veoma dobro družili i slagali.

 
 
Polaznici projekta "Gajimo cvijeće, budimo srećni" obišli su prostorije Radio Bara, upoznali način rada i proces nastanka emisije uživo, a novinar te medijske kuće Rajko Joličić pozdravio ih je svojom pjesmom "Zrnce dobrote".
 
Nakon Radio Bara posjetiće Dom zdravlja, vrtiće, škole i druge institucije.