Društvo

Gimnazijski Mon Pot sa Alisom u Napulju

by Silvija Vukelić | 05:03:2018 | 17:58:33

Učenici barske Gimnazije, članovi Dramskog studija na francuskom jeziku “ Mon Pot” osam dana su boravili u Napulju, gdje su od 24. do 28. februara učestvovali na XXIII Festivalu srednjoškolskih pozorišta na francuskom jeziku.
 
Predstavu “Alisa u zemlji čuda”, koju su izveli u revijalnom dijelu, režirala je profesorica Jasna Šćekić, a impresario je profesorica Lidija Milović.
 
Tokom tri dana Festivala, gimnazijalci su imali priliku da se predstave i na našem jeziku. Recitovali su stihove Petra II Petrovića Njegoša i pjevali pjesme “Goro moja” grupe “Perper” i “Đon” kantautora Miladina Šobića.

 

“Izuzetno sam zadovoljna sa sva tri nastupa. Što se tiče izvođenja na našem jeziku, neki su u publici i  plakali koliko je to bilo dobro otpjevano. Predstavu ‘Alisa u zemlji čuda’ učenici su odglumili baš kako  smo se i dogovorili, nemam nikakvu primjedbu. U trećem nastupu, imali su zadatak da na francuskom jeziku kratko predstave ono što u programu slijedi. Snašli su se fantastično, tako da samo mogu da uputim komplimente cijeloj trupi”, kazala je za Bar Info i Radio Bar profesorica Šćekić.
 
Učenica Kristina Stanišić glumila je Alisu - glavnu ulogu u predstavi, a zajedno sa Mirelom Čobić i Ksenijom Ivanović, kreirala je i sašila bajkovite kostime.
 
“Predstava je bila pun pogodak. Obično smo nezadovoljni, tražimo greške, ali ovog puta je sve bilo savršeno. Pohvalili su nas, kako za glumu i pjevanje, tako i za kostime i kompletan utisak. Dopala im se predstava, a i mi smo zaista uživali”, rekla je Stanišić.

 
Sa gimnazijalcima je u Italiji bila i novinarka Nedeljka Cica Pavlović, frankofil i neko ko sa velikim zadovoljstvom godinama unazad prati sve njihove predstave. Po njenom mišljenju, “Alisa u zemlji čuda” je jedna od najboljih koje su izveli na festivalima do sada.
 
“Barski gimnazijalci  su na sjajan način predstavili svoj grad i školu. Uz znamenitosti u Napulju posjetili su Pompeju, Rim, mondensko ostrvo Kapri… Zahvaljujući Turističkoj organizaciji Bar podijelili su i propagandni materijal. Tamo su svi su sa oduševljenjem gledali u naše prospekte i ko zna, vrlo je moguće da neko od njih dođe da posjeti naš grad”, kazala je Pavlović.
 
Tokom boravka u Italiji “Mon pot” je proslavio 20 godina postojanja. Nastupali su na brojnim festivalima u Francuskoj, Rumuniji, Češkoj, Italiji, Srbiji… U takmičarkoj konkurenciji uglavnom su osvajali prve nagrade. Njihov ovogodišnji put u Italiju podržali su Opština Bar i Ministarstvo prosvjete Crne Gore, te brojni sponzori i privrednici iz Bara.