Društvo

Barska Nikšićanka donirala bubreg komšiji

by Željko Milović | 06:03:2018 | 20:17:27

Čitav region u posljednja dva dana objedinila je vijest o humanoj Baranki udatoj u Nikšiću – Tatjani Vukićević, djevojačko Jović – koja je svoj bubreg donirala dvadesetpetogodišnjem komšiji Nikoli Mijuškoviću.
 
“Uradila sam to zato što sam zastala na kratko i razmislila - šta gubim? Jedan bubreg, pa dobro bez njega se može, dovoljno sam zrela i odgovorna da se umijem pričuvati. A šta dobijam? Puno, šansu da spasim jedan mladi život i dam mu novi život bez dijalize, bez strahova šta će biti sjutra”, kaže za Bar Info Tatjana Vukićević.

 
Nikola je njen komšija, generacija Tatjanine ćerke. Ima brata Bora koji takođe ima oboljenje bubrega.  Mlađem sinu su bubreg presadili od oca, ali Nikoli nisu donori mogli biti srodnici jer nisu bili kompatiblini. Ali zato jeste Tatjana.
 
Transplantacija je urađena na poznatoj klinici “Adžibadem” u Istanbulu. Operacija je koštala preko 35.000 eura, prikupljenih od humanih Nikšićana i ostalih građana države.

 
Tatjana je, kaže, imala uzor u humanosti  u sopstvenoj familiji: “Moji su iz Pljevalja 1973. u Bar. Otac je radio u Luci Bar i bio dobrovoljni davalac krvi i humanista, na njega sam povukla. Na žalost, odavno ga nema, a znam da bi se baš on najviše ponosio mojim postupkom”.

 
Ona je pohađala osnovnu školu “Blažo Jokov Orlandić”, a potom Gimnaziju “Niko Rolović”, matematički smjer. Trenirala je košarku u ŽKK “Mornar”, kao dio jedne od najboljih ženskih ekipa koju je Bar ikad imao, sa Mirom Šušić kao kapitenem i trenerom prof. Ljubom Skokovićem. Bila je najbolji sportista Gimnazije na maturi. Nakon srednje škole upisala je Ekonomiju u Podgorici, a nakon druge godine studija udala se u Nikšiću.
 
Ima troje djece, kćer i dva sina.
 
Kako kaže, sada ima i trećeg – Nikolu - koga računa kao da je njeno dijete, i “čijem se odrastanju i zasnivanju porodice unaprijed raduje”.