Društvo

Poljoprivrednicima predstavljen IPARD javni poziv

| 14:03:2018 | 11:32:39

Prvi javni poziv za korišćenje sredstava iz IPARD programa bespovratne podrške crnogorskim poljoprivrednicima detaljnije je predstavljen poljoprivrednim proizvođačima sa područja Bara i Ulcinja.
 
Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja podsjetili su proizvođače sa teritorije primorskih opština da se prvi IPARD poziv odnosi na primarnu proizvodnju i da mogu konkurisati sa projektima, čiji prihvatljivi troškovi iznose od 10.000€ do 500.000€. Podrška iznosi do 60% prihvatljivih troškova. Za mlade farmere, ispod 40 godina, bespovratna podrška iznosi 65%, dok za one koji realizuju investicije u planinskom području iznad 600 metara nadmorske visine podrška iznosi čak 70%.
 
Kroz objavljeni IPARD javni poziv poljoprivrednici mogu izgraditi ili rekonstruisati objekte, kupiti potrebnu opremu i mehanizaciju, urediti infrastrukturu na gazdinstvu, podići voćnjake, vinograde, maslinjake, zaštićenih prostora, zatim ugraditi sisteme za korišćenje obnovljivih izvora energije, izgraditi ribnjake i ostalo.
 
Poljoprivrednicima je pojašnjena procedura realizacije samog javnog poziva. Detaljno im je objašnjeno koja dokumentacija im je potrebna, kao i kako i gdje je mogu pribaviti... Interesovanje prisutnih odnosilo se najviše na nabavku sadnica maslina, izgradnju podzida u maslinjacima, izgradnju objekata za stočarsku, ali i biljnu proizvodnju, investicije za rješavanje odlaganja stajnjaka, nabavku pčelarske opreme i druge. 
 
Naročito interesovanje iskazano je za pitanje vlasništva investicije. Istaknuto je, da nakon realizacije investicije, a prije podnošenja zahtjeva za isplatu sredstava podrške, investicija koja se podržava mora biti u vlasništvu korisnika podrške. Odnosno, ukoliko je u pitanju izgradnja i/ili rekonstrukcija objekta, objekat, ali i zemljište na kome se gradi/rekonstruiše mora biti u vlasništvu korisnika podrške, prije podnošenja zahtjeva za isplatu. Takođe, sva kupljena mehanizacija mora biti u vlasništvu korisnika podrške.
 
Proizvođači su informisani da se svi potrebni obrasci vezani za apliciranje na projekat mogu preuzeti sa internet stranici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, kao i internet stranici koja je uspostavljena posebno za IPARD program – www.ipard.gov.me. Obrasci se mogu preuzeti i u regionalnim kancelarijama odjeljenja za savjetodavne poslove u oblasti stočarstva i u biljnoj proizvodnji, kao i u kancelarijama Ministarstva.