Društvo

Od danas zabran na Skadarskom jezeru

| 15:03:2018 | 10:49:32

Ribolovni zabran u Nacionalnom parku Skadarsko jezero, tokom kojeg je zabranjeno loviti i stavljati u promet sve vrste ribe, osim jegulje, počinje danas i trajaće do 15. maja.
 
Zabran je definisan “Naredbom o ribolovnim zabranama, ograničenjima i mjerama za zaštitu ribljeg fonda” koju donosi Ministarstvo poljoprivrede i ruralnograzvoja.
 
“Naredbom je definisan dvomjesečni period ribolovnog zabrana, imajući u vidu da se ciprinidne (toplovodne) vrste riba zbog reprodukcije povlače u pliće dijelove Skadarskog jezera, te ih je potrebno zaštititi od lova i omogučiti neometano obavljanje mrijesta”,  saopštili su iz JP Nacionalni parkovi.
 
Oni podsjećaju da je shodno Zakonu o slatkovodnom ribarstvu zabranjeno loviti ribu i druge vodene organizme u ribolovnim vodama u kojima je utvrđen ribolovni zabran, te u vrijeme lovostaja loviti ribu i druge vodene organizme za koje je utvrđen lovostaj.
 
“Izlovljavanje ribe u vrijeme ribolovnog zabrana predstavlja krivično djelo, dok izlovljavanje ribe nedozvoljenim sredstvima ima dalekosežne posljedice po biljni i životinjski svijet ovog akvatorijuma. Planirano je da nadzornici službi zaštite iz ostalih nacionalnih parkova, kao i volonteri, dodatno podrže i učestvuju u koordinisanim aktivnostima NP Skadarsko jezero tokom ribolovnog zabrana”,  navodi se u saopštenju.
 
Iz Nacionalnih parkova apelovali su na građane da poštuju naredbu o ribolovnom zabranu i pozvali vlasnike tržnica i pijaca, marketa i restorana, te potrošača da ne prodaju i ne kupuju ribu izlovljenu u vrijeme trajanja zabrana.
 
Građani krivolovce mogu prijaviti Službi zaštite na dežurni broj 067 /310-454.