Društvo

Franović: Tužbu sam povukao, volio bih da znam izvor neistina

| 19:03:2018 | 15:59:49

Danas su crnogorski dnevni listovi i portali objavili vijest da je Zarija Franović, aktuelni izvršni direktor Luke Bar, tužio Opštinu Bar od koje je tražio da mu se isplati naknada “za neiskorišćeni godišnji odmor za 2016. sa zakonskom kamatom od donošenja presude pa do isplate, kao i da mu se nadoknade troškovi parničnog postupka”.
 
U vrijeme za koje traži odštetu, Franović je radio kao savjetnik predsjednika Opštine Bar.
 
Franović je, kako su pisali mediji, u tužbi naveo da mu za vrijeme trajanja radnog odnosa nije bilo omogućeno, krivicom poslodavca, da iskoristi godišnji odmor za 2016. godinu, u ukupnom trajanju od 30 radnih dana, zbog bitno povećanog obima posla i brojnih obaveza.
 
Zarija Franović se danas oglasio saopštenjem, u kome negira da postoji njegova tužba protiv Opštine Bar. Prenosimo ga integralno.
 
“Povodom netačnih i zlonamjernih navoda, smatram za potrebno da ukažem na nekoliko nepobitnih činjenica, iako mi je ispod časti i dostojanstva da komentarišem navode iz neznanih i neimenovanih izvora. 
 
Dakle, da bi se uopšte neka informacija koja se pompezno servira javnosti tretirala kao iole ozbiljna, trebalo bi da neko iza nje stane imenom i prezimenom. Tako da bih volio da znam, a i javnost bi bila potpuno i istinito informisana - ko tačno tvrdi da nijesam redovno dolazio na posao dok sam bio zapošljen u Opštini Bar, kada sve moje moralne i časne bivše kolege znaju da to nije istina i da sam čak dolazio i prije početka radnog vremena, a odlazio poslije. Za mene lično je mnogo bitnije što to znaju kafe-kuvarica i portir u Opštni Bar, nego pojedinci čija se imena ne spominju.
 
Za vrijeme mog radnog angažmana u Opštini Bar, uradio sam Elaborat prihoda, uprkos brojnim opstrukcijama na koje sam nailazio i kao odgovoran čovjek maksimalno sam bio angažovan na svom radnom mjestu. Takođe, uradio sam i Strateški plan za opštinu Bar. Nikada nijesam koristio službeno vozilo, niti bilo kakve druge beneficije položaja koji sam imao u Opštini Bar. Smatram da ono što sam zaradio svojim radnim angažmanom treba da mi bude isplaćeno, kao i svakom zapošljenom.
 
Za ostvarivanje takvog zakonski garantovanog prava, ni za mene, ni za bilo koga drugog, nije relevantno partijsko članstvo, niti obavljanje visoke stranačke funkcije, ni u DPS, niti u bilo kojoj drugoj partiji, te ostaje (ne)jasno zašto se to ističe u prvi plan.
 
Smatrajući da je naprijed iznijeto poznato i onima koji su dužni da donesu odluku o isplati po pomenutom osnovu, tužbu sam već ranije povukao.
 
To, naravno, ne znači da sam odustao od onoga što mi zakonski pripada i što sam zaradio, a što je drugima isplaćivano, čak i onima koji zaista nijesu redovno dolazili na posao, a prava su ostvarili sudskim putem. Mišljenja sam da je ova tema - objavljena kao ‘vijest dana’ u mnogim medijima, a u kojoj se pominje jedino moje ime i prezime, uz navode iz neimenovanih izvora - poslužila samo za puki senzacionalizam i podizanje medijske prašine”.