Društvo

U Baru glasa 38.366 birača

by Željko Milović | 20:03:2018 | 11:01:15

Biračko pravo na predsjedničkim i lokalnim izborima, koji će biti održani u aprilu i maju, imaće u Baru 38.366 građana, podaci su Ministarstva unutrašnjih poslova.
 
To je za 504 birača više nego na izborima 16. oktobra 2016.
 
Broj novoupisanih birača je 1010, od čega 905 onih koji su to pravo stekli punoljetstvom, 75 onih koji su prijavili prebivalište u Crnoj Gori i 30 onih koji su primljeni u crnogorsko državljanstvo.
 
Broj birača za koje je izvršena promjena upisa na osnovu prijave, odnosno odjave prebivališta je 1015.
 
Iz spiska je izbrisano 639 birača, zbog smrti, gubitka crnogorskog državljanstva ili odjave prebivališta van države.
 
Jednom biraču je promijenjen matični broj, 222 su promijenila lično ime, za 43 je promijenjen datum prijave posljednjeg prebivališta, a za pet birača je promijenjen datum prijave prebivališta u Crnoj Gori.
 
Za 462 glasača je promijenjeno biračko mjesto.
 
Uvid u birački spisak birač može ostvariti lično, svakim radnim danom od osam do 14 sati, uz važeću ličnu kartu ili putnu ispravu (pasoš).
 
Birač može izvršiti uvid u birački spisak direktno i preko internet portala www.biraci.me.
 
Na tom portalu, građanin unosom broja lične karte ili putne isprave može provjeriti da li je u biračkom spisku i na kojem biračkom mjestu glasa.
 
“S obzirom da je tačnost adrese na kojoj građanin živi važna za tačnost biračkog spiska, na portalu je ostavljena mogućnost podnošenja elektronskog zahtjeva za promjenu adrese u okviru opštine u kojoj ima prijavljeno prebivalište”, kaže se u saopštenju.