Društvo

Javna rasprava o nacrtu Zakona o javnim nabavkama

by Vjera Knežević Vučićević | 20:03:2018 | 18:50:19

Javna rasprava o nacrtu Zakona o javnim nabavkama u organizaciji Ministarstva finansija, Uprave za javne nabavke i Opštine Bar organizovana je danas u velikoj Sali SO Bar, u prisustvu velikog broja službenika iz južne regije nadležnih za taj sektor, Uprave za javne nabavke i Državne komisije.
 
„U skladu sa evropskim pravilima i procedurama, Crna Gora je napravila novi zakon čije će trajanje, nadamo se, biti u skladu sa primjenjljivošću. Uz to očekujem da njegova implementacija zavisi od kvalitetnog programa obuke“ - kazao je direktor Uprave za javne nabavke doc. dr Mersad Mujević, izražavajući zadovoljstvo zbog, kako je istakao „dobre, dvosmjerne komunikacije barske lokalne samouprave i prvog čovjeka grada dr Zorana Srzentića sa regulatornim organima.

 
„Aktivnosti i obaveze se realizuju dinamikom utvrđenom planiranim Budžetom, a Služba za javne nabavke organizuje česte sastanke na kojima učesnici razmjenjuju iskustva iz prakse“, kazao je Mujević.
 
Konstruktivnim predlozima i sugestijama sa skupa u Baru zadovoljan je i član Državne komisije Tomo Miljić.
 
„S obzirom da je i na javnoj raspravi u Baru govoreno o statusu službenika koji se neposredno bave ovim poslovima, nastojali smo da im u granicama naših ovlaštenja uputimo ohrabrenja da ćemo se u narednom periodu dodatno zalagati za poboljšanje njihovog statusa i protežirati interese kako bi se što bolje posvetili ovom poslu“, kazao je Miljić.
 
Uprava za javne nabavke sprovodi kontinuiranu obuku, a Ministarstvo finansija je na postojeći zakon sačinilo Pravilnik o polaganju stručnog ispita.

 
„Shodno tom pravilniku Uprava za javne nabavke je uradila program obuka. Novim zakonskim rješenjima i Pravilnik i program će se mijenjati. Novi Zakon uslovljava dodatno obučavanje, jer kakvo god zakonsko rježenje da je donešeno ako nema praktičnu primjenu- izostaje efekat“, kazala je pomoćnica direktora Uprave za javne nabavke Mara Bogavac, precizirajući da je kalendar obuka već urađen i da ih polaznici kontinuirano prolaze.
 
Tekst Nacrta zakona postavljen je na web stranicama Ministarstva finansija www.mif.gov.me i Uprave za javne nabavke www.ujn.gov.me. Na ovaj način je upućen poziv građanima, stručnim i naučnim institucijama, državnim organima, strukovnim udruženjima, nevladinim organizacijama, medijima i drugim zainteresovanim organizacijama i zajednicama da se uključe u javnu raspravu i daju svoje prijedloge, primjedbe i sugestije.