Društvo

FOTO, VIDEO: Virpazar nije još uvijek ozbiljno ugrožen

by Vesna Šoškić, kamera i montaža Adi Karađuzović | 21:03:2018 | 18:09:50

Nivo vode na Skadarskom jezeru od sinoć je povećan za sedam centimetara, ali za sada još nijesu ozbiljno ugroženi Virpazar i okolna naselja. Kritična situacija, prema prognozama, može potrajati još dva dana, ali služba "Zaštita" i druge nadležne institucije u potpunosti su spremne da odgovore na eventualne izazove i opasnosti, kazao je za Radio Bar i Bar info v.d. rukovodilac "Zaštite" Darko Vidaković, sa kojim smo razgovarali danas nakon obilaska Crmnice i sela u Krajini koja gravitiraju prema Skadarskom jezeru.

 
“Od 16. marta, kada su počele obilnije padavine do danas, nivo Skadarskog jezera porastao je za 67 centimetara, a od sinoć do jutros za sedam centimetara. To još uvijek nije rizično. Voda je za sada ušla samo u prizemlje jedne stambene zgrade na Virpazaru, ali ovo naselje je i dalje prohodno. Najvažnije je da nivo vode ne dosegne trafostanicu, jer bi u tom slučaju morali da isključimo struju. Ukoliko se to ipak desi, obezbjedićemo agregate kako bi stanovništvo imalo struju i moglo normalno da funkcioniše”, kazao je Vidaković, koji je istakao da od početka nevremena nije bilo prijava građana o značajnijim materijalnim štetama.

 
“Polomljeno je staklo na lokalu ‘Barka’ u Šušanju, u Čanju je oštećena nadstrešnica na objektu Zorana Zeca, a u Sutomoru je proteklog vikenda more izbacilo veliki šut i otpad na glavno šetalište. U restoran u Donjim Murićima voda je prodrla u podrum, na samoj obali jezera, ali nije zabilježena veća šteta, jer je vlasnik na vrijeme evakuisao sve stvari. Ugostiteljski objekat u naselju Ckla takođe, može biti ugrožen, jer je na najnižoj koti, ali za sada to nije slučaj", kazao je Vidaković, koji je upozorio da kritična mogu biti još dva dana. Najavljeni sjeverno-istočni vjetar može pomoći da veća količina vode iz Bojane ode u more.

 
“Bitno je da nema južnog vjetra, koji bi nam mogao otežati situaciju, ali sa albanske strane najavili su ispuštanje manje količine vode, što nam ide u prilog”, pojasnio je Vidaković i podsjetio da je 16. marta održan sastanak Štaba za vanredne situacije u opštini Bar, kojem su prisustvovali svi subjekti, relevantni i pozvani da reaguju u slučaju elementarnih nepogoda. Tada su podijeljeni zadaci i obaveze i odmah se krenulo u njihovu realizaciju.

 
“Sa predsjednikom mjesne zajednica Crmnica obišli smo svo stanovništvo, upozorili ih na moguće opasnosti, kako se ne bi ponovilo stanje iz 2010. godine. Dakle, sve stvari iz prizemnih djelova trebalo je prebaciti na više nivoe ili ih negdje evakuisati kako bi se izbjegle štete. Posjetili smo i tamošnje barake, koje su najugroženije. U slučaju opasnosti predviđeno je da stanovništvo bude prebačeno na sigurno mjesto, u prostorije službe ‘Zaštita’. Obezbjeđen je autobuski prevoz, a dobili smo, od Komunalne policije, na raspolaganje i kombi”, kazao je Vidaković i naglasio da su pripadnici službe snabdjeveni i svom potrebnom opremom - kabanicama, specijalnim čizmama nabavljenim iz Njemačke, baterijskim lampama i u potpunosti su spremni da pomognu , u slučaju potrebe, ugroženom stanovništvu.

 
Rukovodilac službe “Zaštita”, Darko Vidaković zahvalio se pripadnicima Direktorata za vanredne situacije mr Peri Pavlica Dragišić i Amiru Musliću, sa kojima su u svakodnevnoj komunikaciji i imaju svu potrebnu podršku. On je istakao da imaju izuzetnu saradnu i sa Komunalnom policijom, mjesnom zajednicom Crmnica i Đurom Markovićem, kao i svim ostalim subjektima. Posebnu zahvalnost, naglasio je, duguju firmama “Bonesa”, “Euromix” i “Voli”, koji su obezbjedili 200 paleta u slučaju poplave, kako bi stanovništvo moglo da se kreće i funkcioniše. Do sada to još nije bilo potrebno, a nadaju se da će i naredni dani proći bez nekih većih rizika i opasnosti.