Društvo

Barski maslinari na dvadesetom jubilarnom Noćnjaku

| 21:03:2018 | 18:26:31

Na poziv Zadružnog saveza Dalmacije, članovi Društva maslinara Bar su i ove godine od 15. do 18. marta učestvovali na regionalnoj manifestaciji maslinara i uljara „Noćnjak 2018“ koja je održana u Vodicama nadomak Šibenika u Hrvatskoj.
 
Na “Noćnjaku” je učestvovalo više od četrdeset barskih maslinara. Opština Bar je preko Sekretarijata za poljoprivredu i ruralni razvoj obezbjedila besplatan prevoz maslinara, a sa njima su putovali i predstavnici Opštine Bar, sekretar Sekretarrijata za poljoprivredu i ruralni razvoj Munir Salković i njegov saradnik Avni Aručević.
 
Posjeta ovom, među maslinarima omiljenom skupu, veoma je značajna i korisna u smislu usvajanja novih znanja iz primjene savaemenog maslinarstva, razmjene iskustava među proizvođačima, ali i promocije crnogorskog maslinarstva te maslinovog ulja proizvedenog od naše autohtone sorte “žutica”.
 
“‘Noćnjak’ je manifestacija koja sadrži više zanimljivih segmenata. Za prisustvo događaju ‘Olio Gastro Show’ se tražilo mjesto više i samo ograničen broj posjetioca je imao sreću da uz stručni nadzor moderatora isproba razne kombinacije karakterističnih maslinovih ulja, vina i hrane. ‘Mala škola degustacije djevičanskih maslinovih ulja’ je bila odlična prilika da barski maslinari nauče osnove degustacije prepoznavanja kvaliteta djivičanskih ulja. Škola degustacije je bila veoma korisna jer pojedini barski maslinari još uvjek nisu spremni da prihvate savremene standarde kada je kvalitet ulja u pitanju. Na sajmu opreme, alata i sredstava za zaštitu, koji je dio Manifestacije, svi zainteresovani su mogli dobiti praktične savjete i sa prezentatorima razmjeniti znanja i iskustva. Tokom cjelodnovnog izleta, domaćin je prisutne upoznao s tradicijom i kulturom Dalmacije, a u lokalnom maslinjaku je bila organizovana škola rezedbe maslina. Barani su takođe pažljivo pratili veoma korisna predavanja eminentnih stručnjka iz regiona koja su bila koncipirana da ih svaki maslinar može rezumjeti i saznanja primjeniti u svojem maslinjaku”, kaže za Bar Info  predsjednik Društva maslinara Bar Ćazim Alković.  
 
On ističe da su stečena znanja, uspostavljena nova prijateljstva maslinara, te učvršćena stara koja su sklapana proteklih petnaest godina tradicionalnim učešćem na “Noćnjaku” najbolja potvrda da su sredstva kojima je Opština Bar podržala učešće maslinara na manigfestaciji opravdana i na najbolji način iskorišćena.
 
Ljubazni i gostoprimivi domaćini su Barane pozvali da i naredne godine dođu na “Noćnjak”, a barski maslinari su uzvratili pozivivom na crnogorsku regionalnu manifestaciju “Maslinijada Stari Bar”, te druge manifestacije koje Društvo maslinara organizuje.