Društvo

VIDEO: Uskršnja čestitka nadbiskupa Roka Đonlešaja

by Vesna Šoškić, kamera i montaža Adi Karađuzović | 30:03:2018 | 19:41:38

Nadbiskup barski monsinjor Rok Đonlešaj, povodom katoličkog Uskrsa uputio je poruku vjernicima i svim građanima Crne Gore: "Želim vam sretan i blagoslovljen Uskrs. Uskrsli Isus neka svima nama koji živimo zajedno u ovoj državi daruje ljubav i mir".

 
 
 
"Hvalite Gospodina - Aleluja. Hvalimo ga svojim vladanjem i svojim riječima, svojim osjećajima i svojim razgovorima, svojim jezikom i svojim životom - Predragi.
 
Kroz četrdeset dana molitvom, postom i dobrim djelima pripremili smo se za sveto trodnevlje i za Uskrs.
 
Sada, radosno slavimo Isusovu pobjedu. Svi koji vjerujemo u njegovo uskrsnuće, pozvani smo u vječnu radost. Svako ko odbacuje zlo i čini dobro, pozvan je da radosno pjeva Aleluja. Velika poruka koju danas crkva upravlja svima koji traže svjetlo, istinu i smisao života glasi : ‘Vi tražite Isusa Nazarećanina raspetog. Uskrsnuo je, nije ovdje. On je živ, i vidjećete ga u Galileji. Nastojimo ga tražiti snagom vjere i idimo mu u susret’.
 
Isusovo uskrsnuće je naša vjera, jer kršćanin je osoba koja vjeruje u uskrsloga Isusa Krista. Isusovo uskrsnuće je spasiteljski događaj koji nas ispunjava radošću. U ovu radost moramo vjerovati, navještati i svjedočiti našim životom. Eto najveće pobjede. To je pobjeda ljubavi koja se na poseban način potvrđuje njegovim uskrsnućem.
 
Isusovim uskrsnućem sve se promijenilo, sada možemo i mi s Kristom i po Kristu pobjeđivati grijeh i smrt. Kao što je Isus ustao iz groba na nov život, jednako tako on želi da i svaki grešnik ustane iz groba svoje grešnosti i uskrsne na nov život-život milosti i pomirenja. Eto blagoslovljenog i sretnog momenta i mogućnosti da se svatko promijeni, da se odriče grijeha, zla i nepoštenog života.
 
Svijet više nije prepušten slijepoj sudbini, izručen nasilju, smrti i beznađu. Mi smo zajedno sa Kristom uronjeni u njegovu pobjedu, koja i samoj povijesti daje smisao i sadržaj. Uskrsnuće je sretna i milosna stvarnost. Mi imamo novo svjetlo nade što ga Uskrs baca na naše životne pute. To nam donosi neobičnu sigurnost, radost i svjetlo. Život je vrijedan življenja!
 
Stvoreni smo na život koji je sretan i blažen u Bogu.
 
Ove godine imamo tu milost od Boga i uskrsloga Isusa Krista, da naša država i mjesna crkva, krajem juna, na blagdan Svetoga Petra-patrona katedrale, doživimo posjetu državnog sekretara Svete stolice, uzoritog kardinala Pjetra Parolina. Ovaj događaj i ova posjeta ispunjavaju nas radošću i daje nam do znanja da nismo sami, nismo siročad, već da smo i mi dio i članovi sveopće, univerzalne katoličke crkve.
 
U ime preuzvišenog monsinjora Ilije Janjića-kotorskog biskupa, u ime monsinjora Zefa Gašija-barskog nadbiskupa u miru, u ime svećenika-redovnika i redovnica barske Nadbiskupije i kotorske Biskupije, kao i u moje ime, svima vama koji slavite, želim vam sretan i blagoslovljen Uskrs.

Uskrsli Isus neka svima nama koji živimo zajedno u ovoj državi daruje ljubav i mir", kaže se u uskršnjoj čestitci nadbiskupa barskog, monsinjora Roka Đonlešaja.