Društvo

Barski taksisti najavili masovne proteste

by Radomir Petrić, VIJESTI | 31:03:2018 | 15:26:04

Ukupno 86 barskih taksista-članova Strukovnog sindikata taksista Crne Gore (SSTCG) pri Uniji slobodnih sindikata Crne Gore, dali su saglasnost Izvršnom Odboru SSTCG da od ponedeljka drugog aprila počne organizaciju masovnih protesta zbog haotičnog stanja u oblasti taksi-prevoza.
 
Na Skupštini auto-taksi preduzetnika koji su članovi ovog sindikata, barski taksisti su naložili rukovodstvu asocijacije da obavijeste nadležne da “ne mogu plaćati namete dokle god je stanje ovakvo”.
 
Taksisti su ukazali i na “pogrešno i protivzakonito” poresko zaduživanje, nekontrolu lica koja taksi djelatnost obavljaju u sivoj zoni i selektivno kažnjavanje inspektora barske Poreske filijale prema auto-taksi preduzetnicima-članovima SSTCG.
 
Skupštinom je presjedavao predsjednik SSTCG Borislav Pavlović iz Bara, uz prisustvo potpredsjednika SSTCG Veska Bjelića iz Podgorice, i njih dvojica su upoznali članove sa rezultatima rada na poboljšanju uslova u auto-taksi prevozu.
 
"Zadovoljni smo rezultatima postignutim sa centralom Poreske uprave, te sa ministarstvima finansija i saobraćaja, ali, godinu dana poslije obećanja nadležnih službi da će hitno krenuti u rješavanje problema u našoj branši, ti problem su sada čak u većem obimu. Naše članstvo je iskazalo ogorčenje na rad nadležnih institucija lokalne samouprave i barske filijale Poreske uprave", kazao je Pavlović.
 
On je akcentovao “nerad inspekcije rada” za koju se, kazao je, “ne zna da li postoji na teritoriji barske opštine”, nepoštovanje Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju od strane organa lokalne uprave, “pogotovo prilikom izdavanja licenci za auto-taksi prevoz”. Pavlović je kao velike probleme svojih kolega ocijenio i neobilježavanje i nemogućnost korišćenja taksi parking, te nepoštovanje opštinske Odluke koja uređuje ovu oblast.