Društvo

Katolički Uskrs

| 31:03:2018 | 22:39:37

Građani Bara rimokatoličke vjeroispovjesti, koji poštuju Gregorijanski kalendar, sjutra (nedjelja) slave Uskrs, praznik za koji se vezuje suština hrišćanske vjere.
 
* * *
 
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović uputio je čestitku povodom velikog praznika katoličkog Uskrsa, Nadbiskupu barskom i primasu srpskom Roku Đonlešaju i Biskupu kotorskom Iliji Janjiću.
 
“Svim vjernicima i vjernicama katoličke vjeroispovijesti, svještenstvu i Vama lično čestitam Uskrs i upućujem iskrene želje da radost velikog praznika doprinese posvećenosti u očuvanju povjerenja, tolerancije i poštovanja za bližnje – tih iskonskih vrijednosti na kojima smo utemeljili našu prošlost i gradimo srećnu budućnost.
 
Neka nas vječna simbolika žrtvovanja za opšte dobro učvrsti u opredjeljenju da budemo bezrezervno posvećeni zajedničkom napretku za sve naše ljude i Crnu Goru,
 
U to ime još jednom vam čestitam Uskrs, uz želje da sve domove ispuni radost velikog praznika i duh neprolaznih hrišćanskih vrijednosti”.
 
***
 
Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković čestitao je u ime Vlade Crne Gore i svoje lično Uskrs najvišim velikodostojnicima i vjernicima Katoličke crkve u Crnoj Gori poželjevši im dobro zdravlje i sreću.
 
“Neka Uskrs i njegova poruka pobjede života nad smrću – u domove vjernika unesu radost i osnaže sklad među najbližima, prijateljima i komšijama. Vjera je simbol zajedništva i razumijevanja, i samo sa tim vrlinama možemo graditi bolju zajednicu za sve ljude, bez obzira na naciju i opredjeljenje. A upravo na temeljima suživota i tolerancije, Crnu Goru smo izgradili kao evroatlantsku i demokratsku. Jednako tako i danas, posvećeno i predano, radimo na unapređenju kvaliteta života svakog pojedinca, da bi se u Crnoj Gori živjelo standardom koji će dostizati evropski”, stoji u uskršnjoj čestitki predsjednika Vlade upućenoj Nadbiskupu Barskom msgr. Roku Đonlešaju i Biskupu Kotorskom msgr. Iliji Janjiću.
 
Premijer Duško Marković u čestitki navodi da su praznični trenuci i prilika da slavimo život i osnažimo vjeru u dane koji su ispred nas.
 
***
 
Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović čestitao je Uskrs vjernicima i svještenstvu koji ovaj praznik obilježavaju po gregorijanskom kalendaru.
 
„Poslije burnih vremena naša zemlja je opstala i sačuvala multietnički i multikonfesionalni sklad, pa predstavlja primjer suživota u regionu i šire. Uvjeren sam da su praznici kao Uskrs, koji pozivaju na poštovanje i razumijevanje, uveliko doprinijeli da Crna Gora od svojih različitosti stvori prednost i bogatstvo.
 
Siguran sam da će građani Crne Gore svih nacija i vjeroispovijesti i dalje širiti tradicionalne vrijednosti kako prema svojim najbližima, tako i drugima sa kojima dijele napredak i izazove XXI vijeka.
 
U to ime vam čestitam Uskrs, dan koji nas poziva na ljubav, vjeru, poštovanje i  prevazilaženje međusobnih različitosti.“