Društvo

Izložba radova Borka Popovića u OŠ Jugoslavija

by Silvija Vukelić | 02:04:2018 | 13:40:32

Povodom 2.aprila, Svjetskog dana osoba sa autizmom, u OŠ “Jugoslavija” otvorena je izložba radova Borka Popovića, učenika IX razreda integrisane nastave .
 
Sa dosta preciznosti i detalja, Borko svoj svijet tišine ispoljava na slikama i crtežima, toplim koloritom i tananim potezima.

 
“Vrlo je uporan i istrajan u radu. Teme su mu različite, od motiva iz prirode i učionice, do motiva iz svjetskih umjetničkih djela. Ima vrlo karakterističan i upečatljiv stil. Naša želja je da ga pripremimo da ove godine upiše Srednju umjetničku školu ‘Petar Lubarda’ na Cetinju”,  kazala je nastavnica likovnog vaspitanja Danijela Stanković Drobnjak, akademska slikarka.
 
Talenat ovog mirnog i tihog dječaka, prepoznala je i defektolog Biljana Marković koja sa njim predano radi od VI razreda.

 
“Ne samo da se fino izražava u likovnom vaspitanju nego i ostalim predmetima. Samo ima mali zastoj u komunikaciji, dok ga neko dobro ne upozna i malo podstakne. Sve drugo funkcioniše besprekorno. Čini nam veliko zadovoljstvo i sreću kad vidimo da su i drugi ljudi zaiteresovani da dođu i vide njegove radove. Želim mu sve najbolje u budućnosti “, kazala je Marković.
 
Borkova majka Spomenka Popović kaže da je kod sina simptome autizma, primijetila u ranom periodu. Požrtvovano ga je svakodnevno, osam godina dovodila iz Ulcinja u Bar, kako bi pohađao integrisano odjeljenje u OŠ “Jugoslavija”.

 
“Ponosna sam zbog njegovog uspjeha i napretka. Sve ovo što sada vidite rezultat je pohađanja ove škole. Znanja i vještine koje je ovdje naučio niko mu ne može oduzeti. Beskrajno sam srećna zbog toga. Slikanje i crtanje su oblasti gdje on najviše može pružiti, jer se ne izražava verbalno nego vizuelno”, kaze Borkova majka.
 
Defektolog Branka Dumić je sa Borkom radila od II – VI razreda. Na otvaranju izložbe, podsjetila je na značaj integrisanog odjeljenja u OŠ ”Jugoslavija” koje je sa radom počelo 1987.godine.

 
“Od tada pa do danas ovo odjeljenje otvorilo je svoja vrata i obezbijedilo djeci sa smetnjama u razvoju, mjesto gdje će se osjećati sigurno i moći da uče. Iz godine u godinu broj učenika se povećavao. Nakon završenog osnovnog obrazovanja, oni bi upisivali srednje škole, a najuporniji potom i fakultete. Iza nas su godine predanog i uspješnog rada i angažovanja nastavnika koje pokreće ljubav prema humanom pozivu. Nastavnici su činili i čine sve što je u njihovoj moći, da svaki učenik napreduje,razvije svoje vještine i sposobnosti, stekne znanja. Ponosni smo na mnoge naše bivše učenike, jer su bili dobra i poslušna djeca i dobri učenici. A danas smo ponosni i srećni zbog našeg Borka, dobrog i talentovanog učenika, zbog kojeg smo se ovdje i okupili”, kazala je Dumić.
 
Podršku Borku Popoviću pružili su i njegovi drugari iz škole i iz odjeljenja integrisane nastave koji su na otvaranju izložbe pjevali i recitovali stihove.