Društvo

IO 24. novembar započeo Ligu izviđača

| 03:04:2018 | 11:02:17

Ovog vikenda Savez izviđača Crne Gore (SICG) započeo je novu, četvrtu po redu, Izviđačku ligu Crne Gore, koja je u prvom kolu u Ulcinju okupila preko 250 izviđača i planinki iz 14 crnogorskih odreda, uz domaćinstvo IO “24. novembar”.
 
Kako Ulcinj nema izviđačku jedinicu, ulogu odreda domaćina preuzeo je barski Izviđački odred “24. novembar” koji je i ovaj put dokazao da je dorastao da realizuje sve postavljene ciljeve.

 
Izviđači i planinke oprobali su se u signalizaciji, čvorologiji, topografiji, kao i na testovima opšteg znanja i prve pomoći. Osim što su svoje znanje pokazali u ovim, njima dobro poznatim aktivnostima, izviđači i planinke su ovog puta imali i zadatak da zapale vatru uz pomoć tri šibice i onog što im priroda nudi, prelazeći stazu dugu 8 km.
 
 
“U Ulcinju ne postoji izviđačka organizacija i zato smo se potrudili da promovišemo naš pokret u ovom prelijepom gradu kako bi ujedno i probudili interesovanje Ulcinjana za naš pokret” rekao je Peko Vukadinović, načelnik SICG.
 
On je dodao da je Izviđačka liga Crne Gore jedno od najvećih skautskih takmičenja regiona koje okuplja  tri starosne kategorije izviđača i planinki. Naredna tri kola biće održana u Rožajama, Podgorici i Nikšiću, a prema najavama, ukupno će se takmičiti preko 2000 učesnika.


Barane su u prvom kolu Izviđačke lige predstavljala tri odreda: “24. novembar” (tri ekipe: dvije u starijoj kategoriji i jedna u kategoriji poletaraca i pčelica), “Vrsuta” i “Jadran”.