Društvo

UBNOR planira spomenik ženi borcu na Virpazaru

by DAN | 11:04:2018 | 11:24:06

Udruženje Saveza boraca opštine Bar planira da u Virpazaru podigne spomenik ženi borcu. Kako kaže predsjednik Udruženja boraca Đuro Marković, slijedi upućivanje zahtjeva za saglasnost nadležnom opštinskom sekretarijatu.
 
“To je i ranije bila ideja prvoboraca iz ovog kraja, koju sam i tada podržavao, ali podržavam je i danas kao predsjednik boračke organizacije. Iz Crmnice su bile 84 žene učesnice NOB-a u Drugom svjetskom ratu. Slušao sam priče živih prvoboraca koji su učestvovali u ratu, da se ne pamti da je žena borac ikad napustila položaj. Sve žene koje su dale život za slobodu zaslužuju da im se podigne spomenik, a malo je, inače, spomenika posvećenih ženama prvoborcima”, ističe Marković, naglašavajući da bi pogodno mjesto za spomenik bilo u parku ispred prostorija mjesne zajednice.
 
“Takav jedan spomenik, pored drugih brojnih palim borcima na području barske opštine, stajaće kao simbol slobode, kao simbol stradanja, da nas opominje i podsjeća da je sloboda skupo plaćena”, naglašava Marković.
 
U Virpazaru postoji spomenik podignut u čast Crmničanima poginulim u trinajestojulskom ustanku.