Društvo

Nagrađani najbolji biznis planovi u SEUŠ-u

by Ivanka Leković | 11:04:2018 | 11:58:19

U Ekonomskoj školi izabrani najbolji biznis planovi.
 
Prvo mjesto pripalo je biznis ideji "Ekomat", koja zagovara postavljanje reciklažnih automata na frekventnim mjestima u gradu. Automati bi omogućili prolaznicima da se na koristan način riješe svog otpada, jer bi njegovim ubacivanjem u automat pružili ekološki doprinos okolini, a zauzvrat dobili novčanu nadoknadu u visini koja bi zavisila od vrste i količine ubačenog otpada. Autori ove ideje su učenici odjeljenja IV-3, Vukan Vujačić i Gleb Baklanov.
 
Drugoplasirana je bila ideja "Multimedijalni meni", koju je predstavio Denis Alibegović, učenik odjeljenja IV-4. Polazeći od široke upotrebe savremenih tehnoloških uređaja, on je ponudio softversko rješenje za postizanje brže i efikasnije usluge u ugostiteljskim objektima.
 
Inovativno rješenje za uvijek čista prozorka stakla ponudili su učenici odjeljenja IV-2, Elsan Hot, Luka Knežević i Elvir Čobić. Njihova ideja,"Smart blinds", je, po mišljenju žirija, zavrijedila treće mjesto.
 
Učenice Katarina Mijović, Anđela Pešikan i Adelisa Mujić predstavile su se idejom "Torba sa unutrašnjim lampicama", koja je rangirana kao četvrtoplasirana.
 
Peto mjesto pripalo je ideji "Booking guide", autorskog tima koji su činili Todor Sjekloća, Dijana Kovačević i Jelena Maljević.
 
U konkurenciji je bilo 28 biznis ideja, a nakon dva selekciona kruga, 11 se se kvalifikovalo da budu javno prezentirane i da se nadmeću za neku od nagrada.
 
Za najbolje, škola je obezbijedila novčane nagrade i to u iznosu od 100 eura za prvo mjesto, 70 za drugo i 50 za treće. Zbog jake konkurencije i veoma male bodovne razlike, odlučeno je da i četvrto i peto mjesto budu novčano nagrađeni u iznosu od po 30 eura.
 
Kvalitet ideja i na njima baziranih biznis planova, procjenjivao je stručni žiri u sastavu: Ivana Tomašević, direktorica Bisnis Start-up Centra, prof.dr Sandra Đurović, prodekan Fakulteta za poslovnu ekonomiju, kao i Jelena Vukić, osnivač portala za mlade "Mravinjak.me". Pored njih,žiri su činili i predstavnici škole: Tanja Spičanović, direktorica, Šahin Šabotić, pedagog, Danijela Janjić, profesorica turističke grupe predmeta i Ivana Perović, profesorica ekonomske grupe predmeta.
 
Svi biznis planovi prijavljeni za ovogodišnje takmičenje nastali pod mentorstvom profesorice Vesne Vulić. Pored toga,ovo takmičenje predstavlja uvertiru za veliku Berzu preduzetničkih ideja, koja se održava 9. maja na Univerzitetu Donja Gorica.