Društvo

Mr Zagarčanin: Obavijestili smo Nadbiskupiju, naravno

by Željko Milović | 11:04:2018 | 15:01:27

Medijima se danas obratio mr Mladen Zagarčanin, arheolog, kustos Starog grada Bara, povodom pisma koje je barski nadbiskup Rrok Gjonlleshaj uputio u vezi restauracije crkve Svete Katarine. U pismu se, pored ostalog, kaže da nisu bili obaviješteni o početku radova na ovom važnom sakralnom objektu.
 
„Kulturnom centru i ljudima koji rade u Starom gradu nije palo na pamet da se prije radova ne obavijesti najznačajnija institucija grada, a samim tim i da se ne poštuju protokoli koji su utkani u civilizacijsko tkivo ovog grada“, kaže mr Zagarčanin za Bar Info.
 
„Ne bih, kao najodgovorniji u svemu ovome da polemišem, jer je nepotrebno. Radimo nešto što je u interesu svih nas, ali prvenstveno nam je cilj da se Sveta Katarina kao dio kulturne i duhovne baštine obnovi. Ako su u pitanju stvari tehničkog sadržaja, onda to ne znači da prije toga nismo uradili sve da obavijestimo Nadbiskupiju o početku radova, jer bi samim tim umanjili značaj onoga što radimo“, jasan je Zagarčanin.
 
On je, kao prilog svojoj tvrdnji, medijima proslijedio pismo datovano u 22. mart ove godine, kojeg potpisuje direktor JP Kulturni centar Bar Ćazim Nikezić. U njemu se kaže:
 
„Uvaženi monsinjore Đonlešaj,
 
U skladu sa prepiskom i preuzetom obavezom, po dopisu nadbiskupa barskog Zefa Gašija, broj ZG-09/16 od 18.02.2016. godine, obavještavamo Vas da su počeli radovi na konzervaciji i restauraciji crkve Svete Katarine u Starom Baru.
 
Neizmjerno smo zahvalni za doprinos koji ste dali radi očuvanja od zuba vremena ovog sakralnog objekta, te svojim angažovanjem omogućili dio arheoloških istraživanja, kao i izradu projekta sanacije, konzervacije i restauracije crkve Svete Katarine u Starom Baru, i time omogućili da naš grad dobije restauriran još jedan važan spomenik kulturne baštine“.