Društvo

VIDEO: Palestina, simbol i boja

by Vesna Šoškić, kamera Adi Karađuzović, montaža Senad Sukalić | 11:04:2018 | 23:21:25

U galeriji “Velimir A Leković” otvorena je izložba “Palestina, simbol i boja” mlade palestinske umjetnice Rime Almozajen. Postavku čine radovi inspirisani kulturnim i istorijskim nasljeđem te zemlje, a kod nas je na inicijativu ambasade Palestine u Podgorici, kao vid saradnje dvije zemlje. Izložbu u Baru, kojoj je prisustvovao i palestinski ambasador Rabii Alhantouli , otvorio je predsjednik opštine Bar dr Zoran Srzentić.

 
Slikarka Rima Almozajen kroz simboličku apstrakciju dočarava kulturno i istorijsko nasljeđe Palestine. U svojim djelima često se služi jakim bojama i materijalima koji se koriste u tradicionalnoj palestinskoj nošnji.
 
“Drago mi je što večeras otvaramo izložbu ‘Palestina, simbol i boja’. Ona je jedan dio naše kulturne saradnje sa Crnom Gorom, ali i pokazatelj talenta mladih ljudi iz Palestine, koji uprkos svim teškoćama kojima su izloženi zbog izraelske okupacije, stvaraju. Ovi radovi su puni boje, puni istorije Palestine, puni nade, a na njima se vide i elementi koje koriste palestinske žene, ali i borci za slobodu svoje zemlje. Ova djela jasno pokazuju nadu naših mladih generacija i spremnost da budu kreativni, da rade, stvaraju i žive kao svi drugi, slobodni narodi", kazao je ambasador Rabii Alhantouli.

 
Izložbu je otvorio predsjednik opštine Bar dr Zoran Srzentić.
 
“Izložba ‘Palestina, simbol i boja’ fokusirana je na nasljeđe i tradiciju Palestine, približavajući oku posmatrača neke elemente iz novije i starije istorije ove zemlje, poput drevne palestinske Kananit civilizacije u kojoj je veoma bila cijenjena ljubičasta boja. Radovi Rime Almozajen razlikuju se u zavisnosti od simbolike koja ih prožima. Zato se među izloženim radovima mogu pronaći slike inspirisane sloganima i grafitima palestinskih boraca za slobodu, zatim tradicionalnom narodnom nošnjom iz raznih perioda palestinske istorije, pa sve do drevnih simbola od kojih su neki stari hiljadama godina, a i danas su veoma često korišćeni, naročito prilikom izrade čuvenog palestinskog veza”, kazao je gradonačelnik Srzentić, koji je istakao da mu je drago što će građani Bara biti u prilici da pogledaju radove mlade, kreativne i veoma cijenjene umjetnice.
 
Mr Milun Lutovac, upravnik barske galerije kazao je da je još jednom potvrđeno da su umjetnost i ovakvi događaji najbolji način povezivanja država i naroda.

 
“Svaka zemlja, svako podneblje ima svoju boju, a boja je u stvari , i tajna identiteta i snaga onoga što se krije u pozadini same te boje. Kroz umjetnost se možda, najbolje može prići drugoj zemlji, drugoj državi, osjetiti što neku zemlju čini specifičnom i posebnom. Upravo zbog toga je ova izložba veoma inspirativna i zbog toga je ona dobar znak da ova galerija i Kulturni centar prave taj iskorak na međunarodnoj sceni, koja je prilog i svih budućih saradnji na međunarodnom nivou. Divno je imati ovakve goste prvi put u Baru", naglasio je mr Lutovac.
 
Prije Bara, izložbu "Palestina, simbol i boja" vidjela je publika u Podgorici, a zatim i na Cetinju, u Ministarstvu kulture.