Društvo

Mart u OŠ Jugoslavija - kreativnost i takmičenje

| 12:04:2018 | 11:12:09

Da škola nije samo mjesto na kojem se stiču znanja i upoznavaju nova pravila, već i mjesto koje pruža podršku svakom vidu učeničkog stvaralaštva, kreativnosti, njegovanja takmičarskog duha i duha zajedništva, svjedoče i martivska dešavanja u OŠ “Jugoslavija”.

 
Prva sedmica protekla je u takmičenju u slaganju puzzli. Učestvovali su svi učenici od I do IX razreda, kao i učenici integrisanog odjeljenja. Najmlađi su slagali puzzle od 100 i 250 komada, učenici II ciklusa od 500 komada, a učenici III ciklusa od 1000 komada. Najmlađi učenici, kao i učenici IV i V razreda, takmičili su se među odjeljenjima, a učenici VI, VII, VIII i IX razreda među razredima (po dva predstavnika iz svakog odjeljenja jednog razreda). Svi učenici dobili su zahvalnice za učešće, a pobjednici, pored diploma, i prigodne nagrade. Svi pobjednici jednoglasno su odlučili da nagrade u vidu igri i puzzli poklone učenicima integrisanog odjeljenja, čime su ko zna koji put pokazali da posjeduju ono najdragocjenije: osjećaj poštovanja različitosti, pažnje i nesebičnosti.
 
Druga sedmica protekla je u takmičenju u šahu, uz učešće 24 učenika od V do IX razreda. Igralo se 7 kola, u prostorijama školske biblioteke. Proglašena su tri pobjednika, jer su imali isti skor u pobjedama, a na poklon su dobili po profesionalnu šah garnituru, knjigu o šahu, diplome i medalje, dok su učesnici dobili zahvalnice i medalje za učešće.

 
Treću sedmicu obilježilo je takmičenje u pravljenju maketa. Glasanjem su proglašene najljepše makete, uz konstataciju da svaka zaslužuje prvo mjesto zbog uloženog truda i kreativnosti koja je kroz svaku od njih ispoljena na drugačiji način. Različite ideje spojene su u jedno zajedničko stvaralaštvo. Bilo je tu vulkana, mostova, naselja, znamenitosti, zooloških vrtova, zelenih pijaca, željezničkih stanica, čak i stari grad!
 
Četvrta sedmica bila je u znaku najmlađih učenika: pravili su se, čini se, najkreativniji panoi. Proljeće je bilo inspiracija da djeca sa svojim učiteljicama i učiteljima stvore malo kreativno čudo u holu škole. Nakon završetka, panoi su postavljeni na zidove hola škole, gdje još uvijek mame osmijehe.