Društvo

OŠ B.J.O. obilježava 45 godina rada

by Darija Marđokić | 12:04:2018 | 19:46:10

Osnovna škola „Blažo Jokov Orlandić“ 15. aprila navršava 45 godina postojanja i rada. Ovaj vrijedni jubilej je obilježen prigodnim aktivnostima koje promovišu kulturnu djelatnost škole i valorizacijom angažovanja učenika i nastavnika u slobodnim aktivnostima.
 
U utorak je održana pozorišna predstava „Ježeva kućica“ koju su izveli učenici I-2 odjeljenja, a pripremala ih je Snežana Turković, kao i priredba „Plesom i muzikom u susret danu škole“ u okviru koje je učestvovala ritmička sekcija učiteljice Vanje Laketić, recitatorska učiteljice Suzane Petranović, program je vodila učiteljica Izabela Hodžić, a nastupali su i učenici instrumentalisti.
 
Za srijedu je bilo zakazano muzičko popodne „Muzika nas spaja“, čiji su realizatori odjeljenja šestog razreda sa takmičarskim numerama, a voditeljka je bila nastavnica Jovana Plamenac. Danas je novinarska sekcija, koju vodi nastavnica Svetlana Macanović, održala promociju novog broja školskog lista „Val“ za učenike od VI do IX razreda.
 
Direktor škole će sa nastavnicima i predstavnicima UBNOR-a sjutra položiti cvijeće na bistu Blaža Joka Orlandića, a održaće se i finale takmičenja „Najraspjevanija odjeljenska zajednica“. U subotu će se emitovati radio emisija „Školsko zvonce“ posvećena danu škole čiju sekciju vodi učiteljica Snežana Turković, a tokom sedmice je organizovano i uređenje enterijera hola škole za koji je zadužen nastavnik Vesko Bubanja i učiteljice i vaspitačice prvog razreda.
 
Godišnjim planom za kulturnu i javnu djelatnost škole predviđeno je odjeljenjsko takmičenje od I do IX razreda pod nazivom "Biramo najraspjevaniju odjeljenjsku zajednicu". Na takmičenju su mogli da učestvuju sve odjeljenske starješine i učenici sa jednom muzičkom tačkom kojom će predstavljati svoje odjeljenje. Školsko takmičenje odvijalo se u dvije uzrasne kategorije - učenici od 1. do 5. razreda mlađa kategorija i učenici od VI do IX starija kategorija. Razredna takmičenja su se održala u periodu od 20. do 30. marta, a pobjednici razrednih takmičenja (iz svakog razreda po jedno odjeljenje) učestvovaće na školskom takmičenju u periodu od 10. do 13. aprila. Pobjednička odjeljenja će biti prigodno nagrađena.
 
OŠ „Blažo Jokov Orlandić“ jedina je osnovna škola iz Bara koja učestvuje u pilot projektu „Razvoj svijesti i potreba kulture kod mladih“ koji organizuje Kraljevsko pozorište i Ministarstvo prosvjete. Učenici VIII i IX razreda juče su, u okviru „Dana umjetničkog obrazovanja“ cijeli dan boravili na Cetinju, gdje su posjetili Kraljevsko pozorište i gledali predstavu „Kapital-djeca“ u režiji Petra Pejakovića, a nakon toga su i razgovarali sa glumcima i autorima predstave. U Narodnom muzeju na Cetinju posjetili su istorijski dio gdje su razgovarali sa kustosima muzeja.