Društvo

IO 24. novembar od Vrsute do Sozine

by Željko Milović | 15:04:2018 | 00:31:42

Nakon osvajanja prvog mjesta u prvom kolu Izviđačke lige u Ulcinju, takmičarske ekipe Izviđačkog odreda “24. novembar” su, u okviru priprema za drugo kolo koje se održava u Rožajama, danas bili na pripremama.


U okviru priprema izveli su tradicionalni izlet na Vrsutu, ali je akcija imala prvenstveni cilj da se ekipe pripreme za nove discipline koje će se realizovati u sljedećem kolu lige.

“Zadatak su shvatili ozbiljno, pa su u jutarnjim satima već bil na Vrsuti. Iako većini učesnika nije prvi put da idu na ovaj vrh, svaki put uživaju u pogledu koji se pruža na sve strane barske opštine. Uspon je ‘uljepšan’ susretom sa zmijom, što je skoro svima bio prvi susret uživo sa ovim gmizavcem. Naravno, kao pravi ljubitelji prirode, znali su kako da pravilno reaguju. Kao i prethodnih godina, obišli su stanište endemske vrste Gymnospermium scipetarum, koja je karakteristična samo za padine Vrsute i još jedne planine u Albaniji", kaže se u saopštenju IO "24. novembar"


"Sa Vrsute (1182m n/v) spustili su se prema Sozini, sa ciljem da nađu stari austrougarski put. Taj cilj su ispunili i konstatovali da je, i pored velike starosti i neodržavanja, na nekim mestima dobro očuvan. Stigli su do Poljane na Sozini (548m n/v), gdje su se osvježili vodom iz cisterne - spomenika koji je podignut povodom bitke na Sozini 20. jula 1941 godine. Izviđači su odali poštu stradalim u ovoj bitci i na spomenik položili cvijeće. Tokom čitavog puta izviđači su uvježbavali zadatke koji ih očekuju u Rožajama kako bi zadržali mjesto lidera na ovom takmičenju”, istakao je Miodrag Tanjo Masoničić, starješina IO “24. novembar”.