Društvo

VIDEO: Biram Bar - prva potvrđena izborna lista

by Vesna Šoškić, kamera i montaža Adi Karađuzović | 18:04:2018 | 18:16:47

Danas je potvrđena i proglašena prva izborna lista za predstojeće lokalne izbore u našem gradu "Radomir Novaković Cakan-Biram Bar", čime i zvanično počinje kampanja za ovu grupu građana.
 
Rok za predaju lista počeo je 6. aprila, a ističe 2. maja u ponoć, kazao je za Radio Bar i Bar info predsjednik OIK Dragan Simović.

 
Zakonom je propisano da listu mora podržati 0,8 % upisanih birača, što u Baru iznosi 302 potpisa.
 
Grupa građana “Radomir Novaković Cakan-Biram Bar” predala je listu sa 1.111 potpisa i 37 kandidata za mjesto odbornika.
 
“Građani imaju jednostavan izbor-da biraju one koji će raditi za njih ili one koji će raditi za sebe”, kazao je novinarima nakon predaje liste njen nosilac, poznati barski privrednik i aktuelni predsjednik Skupštine opštine Radomir Novaković.
 
“Ovo nije partijska, ali ni građanska lista. Ovo nije crnogorska, srpska, niti albanska ili bošnjačka lista. Ovo je lista prijatelja koji vole svoj grad i koji su se ujedinili oko iste ideje, pod imenom ‘Biram Bar’. Moja preporuka građanima jeste da 27. maja izađu na izbore i glasaju prema svojoj savjesti, to je minimum koji možete da uradite za svoj grad", kazao je Novaković, koji je naglasio da su predali 1.111 potpisa - polovinu od onoga što su sakupili tokom sedam dana.

 
Predsjednik OIK Dragan Simović potvrdio nam je da je predata sva zakonom predviđena dokumentacija, čime su se stekli uslovi da bude potvrđena i proglašena prva izborna lista.On je podsjetio da je rok za predaju počeo 6. aprila, a ističe 2. maja u ponoć.
 
"Nakon toga imamo dva dana da izvršimo žrijeb i napravimo zbirnu izbornu listu. Na bazi informacija koje imamo, očekujem rekordan broj partija i grupa građana koji će učestvovati na lokalnim izborima. Pretpostavljam da će biti 12-14 lista 27.maja", kazao je Simović koji je istakao da su u Opštinskoj izbornoj komisiji ljudi sa iskustvom, koji dugo rade taj posao.
 
"Zato mislim da će i ovi izbori, kao i svi prethodni u Baru, proteći na korektan i zadovoljavajući način", zaključuje Dragan Simović, predsjednik OIK.

 
Listu grupe građana "Radomir Novaković Cakan-Biram Bar" čine žene, više od 40 %, ali i oni koji do sada nijesu bili politički aktivni. Među njima su, kako su nam kazali iz ove liste, vajari, reditelji, novinari, privrednici, advokati, ali i radnici, studenti i penzioneri.
 
“Naša kampanja će biti pozitivna i okrenuta građanima Bara. Mi želimo da se u skladu sa našim sloganom ‘Nove ideje-bolja rješenja’, takmičimo sa drugima u predlozima kako riješiti problem nezaposlenosti, odlaska mladih, loše infrastrukture i bolje zdravstvene zaštite. Nas ne interesuju politička prepucavanja i rasprave”, istakla je Irina Dabović, jedan od osnivača grupe “Biram Bar”.