Društvo

VIDEO: Pupović uručila donaciju barskim komunalcima

by Vesna Šoškić, kamera Adi Karađuzović, montaža Senad Sukalić | 19:04:2018 | 12:04:43

Baranka Sehada Pupović, koja živi u Malmeu, u Švedskoj, iznenadila je barske komunalce izuzetno lijepim gestom. Poklonila im je štapove za sakupljanje smeća, kako bi im olakšala posao i pomogla u nastojanju da grad bude još čistiji.
 
Sehada Pupović morala je da prođe od Malmea do Podgorice tri aerodroma i tri carinske kontrole sa štapovima koje je donijela za barske komunalce. Rekla nam je kako došla do ove ideje.

 
"Kako volim mnogo da šetam, primjetila sam ženu koja savijenih leđa sakuplja smeće. Iako je ne poznajem , bilo mi je žao. Sjetila sam se kako mogu da pomognem i čim sam stigla u Švedsku svoju namjeru sprovela sam u djelo. Prošla sam tri kontrole i molila Boga da sve prođe kako treba. Danas sam ovdje sa štapovima", kazala je Sehada, koja je istakla da se rukovodila željom da pomogne barskim komunalcima, ali i da pomogne da grad bude još čistiji, jer u zemlji iz koje dolazi, odnos prema sredini i ambijentalnoj higijeni je na mnogo višem nivou. Time je i posao komunalnim radnicima znatno olakšan.
 
"Ovo je prije svega, humanitarni gest, ljudski, koji dolazi iz srca, ali naravno, želja mi je da grad i cijela Crna Gora budu čistiji. Ovdje, primjetila sam, ljudi mnogo bacaju smeće i ne vode dovoljna računa o higijeni. Sasvim je drugačije u Švedskoj. Oni djecu vaspitavaju od malih nogu gdje i kako da bacaju smeće. Za to postoje obilježene deponije, specijalni kontejneri i prostorije, i gotovo se ne može desiti da vidite papirić na ulici, iako sada imamo dosta stranaca i oni se navikavaju na ta pravila. Bacanje smeća i uništavanje okoline se strogo novčano kažnjava", istakla je donatorka.
 
Na poklonu se zahvalio direktor Komunalnog sektora u barskom JP "Komunalne djelatnosti" Predrag Ristović, koji je naglasio da je ovaj izvanredno lijep gest jedan od načina da se pomogne vrijednim barskim komunalcima, ali i ukaže građanima kako bi se trebalo odnositi prema okolini.
 
“Često preko medija obavještavamo građane kako i gdje odlagati otpad i kako se odnositi prema komunalcima. Ovim gestom gospođa Pupović uradila je to na drugačiji način i pomogla nam u tom nastojanju. Za razliku od zemlje iz koje ona dolazi, našim radnicima je mnogo teže, jer građani nemaju naviku selektiranja otpada, odlaganja u korpe i na za to predviđenim mjestima. Zahvaljujem se na poklonu koji nas je prijatno iznenadio", kazao je Ristović.