Društvo

Tribina Okupimo se oko jedne riječi

| 20:04:2018 | 15:18:23

Islamska zajednica Bar je u sali Opštine Bar organizovala tribinu „Okupimo se oko jedne riječi“, čiji su učesnici bili Milo Šćekić iz Kolašina i hafiz Sulejman Bugari.
 
„Milo i Sulejman su došli u naš Bar, grad koji je prepoznat po toleranciji i razumijevanju, došli su da pojačaju svijetlo ljubavi i prijateljstva koje u Baru oduvijek sija. Oni će svoje znanje, blagost, snagu duhovne energije i svoj dar od Boga iskoristiti da nam ukažu na ono što nas spaja, na ono što nam je zajedničko. Ljubav i dobrota su univerzalne vrijednosti i na nama je da ih pronađemo u sebi i u drugima i da nam budu neraskidiva veza ka boljoj zajednici i boljem društvu“, istakao je predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Bar Ćazim Alković, istakavši da je sala Opštine Bar izbarana iz želje da se priđe svakom građaninu, bez obzira na opredjeljenje i da se širom otvore vrata svima koji vole i žele dobro.

 
„Svjedoci smo, sve monoteističke vjere su saglasne kada govorimo o jednoj riječi, jedna jedina riječ oko koje treba da se okupimo je: 'Nema Boga osim on. Jedan jedini'. Zato se i zovu monoteističke vjere, jer vjeruju u jednog Boga. Ova riječ koja nas je večeras okupila ima neopisivu snagu u sebi. Njena snaga, moć, djelotvornost, ovisi o nama, kakav pristup ćemo imati prema njoj, prema toj riječi. Ako ona ima čistu dobrodošlicu u našim prsima, onda ćemo sve više dobijati tu riječ od Njega. Ne smijemo je prisvajati sebi, ne smijemo je veličati, niti sebe, niti ono što smo napisali“, istakao je hafiz Sulejman ef. Bugari.
 
Po njegovom mišljenju, svako od nas ima poseban način obraćanja Bogu.

 
„Svi se mi obraćamo njemu. Samo nismo dovoljno svjesni da analiziramo, istažujemo. Gospodar u Knjizi kaže da se svi obraćamo njemu. Njega traže, njemu se mole, njega pitaju oni na nebesima i oni na zemlji. Nismo došli večeras ovdje da raspravljamo, niti da bi dokazali čija je vjera, niti pravac bolji. Najbolja vjera je ona koja je kod njega. I najbolji je onaj koji bude najsvjesniji njega. Mi imamo različita uvjerenja i poglede, koja su nam data kao ispit od Boga. To trebamo shvatiti! Mi se trebamo takmičiti u dobrim djelima i lijepim ponašanjem“, rekao je ef. Bugari.
 
Milo Šćekić je poznavalac prevoda Kur'ana i ostalih Svetih knjiga napamet, pasionirani zaljubljenik knjiga i pisane riječi religije, filozofije, istorije, književnosti, antropologije... Jedan je od osnivača organizacije „Spiritualni inicijator“, čija je misija povezivanje i uspostavljanje interakcije sa ljudima širom svijeta koji imaju slična interesovanja, koji vrednuju lijepu riječ, kulturu i običaje, sa svima koji vrednuju različitosti, ljude, koji vrednuju ljubav.

 
On je svoje izlaganje započeo iznošenjem činjenica iz prošlosti, o netrpeljivosti, krvoproliću, gdje se nikada nije znao pobjednik, dok su iz cjelokupne situacije izrasle generacije sa ugrađenim kodom nepovjerenja, nerazumijevanja, netolerancije prema drugima i drugačijim, istakavši: „Ne tražimo ono u čemu smo različiti. Lako ćemo to naći. Tražimo ono što nas spaja. Teži je to put, ali mu je kraj dodiruje vječnost. Svako od nas ma koje vjere bio, u svom srcu i duši nosi najintimnije želje, nadu, ljubav, i skriva svoju osobnu vjeru, mladu i krhku, nenametljivu, suzdržanu vjeru u kojoj je položeno blago života. Nikada mi nismo sami. Život nam uvijek pošalje i drugo biće. Cijeni i poštovati tru i napredak drugog čovjeka, to je zalogaj ljubavi“.
 
Navodeći citate arapskog pjesnika Ibn Arebija, potom Iva Andrića, citirao je tekstove Kur'ana i Biblije.  Opisujući simbole vjere pravoslavaca, kao i muslimana, govoreći o dubini i jačini određenih ajeta/citata.

 
Među prisutnima su bili predsjednik Opštine Bar dr Zoran Srzentić, glavni imam Mujdin ef. Milaimi, članovi Odbora i imami Medžlisa Islamske zajednice Bar i Ulcinja, kao i brojni uglednici i sugrađani sve tri konfesije. Inicijatorka tribine i susreta hafiza Sulejmana ef. Bugarija i Mila Šćekića bila je Ferida Peročević.