Društvo

Međunarodno gastronomsko priznanje za Aleksića

by Silvija Vukelić | 22:04:2018 | 20:34:26

Još jedno u nizu značajnih priznanja stiglo je proteklog vikenda u ruke kulinarskog mastora iz Bara Dejana Aleksića, profesora u Srednjoj ekonomsko-ugostiteljskoj školi.
 
Na XII Međunarodnom otvorenom prvenstvu turističko-ugostiteljskih radnika Crne Gore “Doživite najukusnije trenutke“, koje je 20. i 21.aprila održano u Budvi, Aleksić je pored zahvalnice za doprinos organizaciji i zlatne medalje za suđenje, dobio Zlatni Grand Prix i zlatnu lentu za izuzetan doprinos razvoju gastronomije i kulinarstva. Ovo značajno priznanje dodijele su mu kolege iz Udruženja ugostiteljskih i turističkih poslenika Srbije.
 

“Zaista mi je bila velika čast da učestvujem u organizaciji takmičenja, i da sudim sa nekim od najcjenjenijih gastronomskih sudija u svijetu. Priznanje koje su mi dodijelile kolege iz Srbije mi puno znači. Baš su me prijatno iznenadili. Drago mi je da prate i cijene moj rad. To je inače jedno od najznačajnijih priznanja u kulinarstvu”, ponosan je Aleksić.
 
Na XII Međunarodnom takmičenju u Budvi, u sklopu kojeg je održano i državno, učestvovalo je desetak zemalja.
 
Prvog dana takmičili su se juniori od 18 do 23 godine, a drugog profesionalci. Juniori su pripremali jedno jelo, dok su profesionalci u takmičarskom dijelu imali “set meni” i vrijeme od sat i po, za pripremu tri jela.
 
“Moram istaći da je, u odnosu na prethodnu godinu, evidentan značajan napredak u kategoriji juniora. Bilo je tu puno fenomenalnih, kreativnih jela. Za naše podneblje spoj nespojivog poput: piletine sa šljivama, kombinacije kus-kusa i ribe, rolovane pačetine sa pršutom i brusnicama”, priča Aleksić za Bar Info i dodaje da, pored pohvala i podstreka, veoma značajnim za usavršavanje mladih kuvara, smatra i kritike: “Kritike, naravno ako su dobronamjerne, mogu da posluže kao motiv za dalje usavršavanje. I ja sam ih takođe dobijao, ali sam uvijek iz toga naučio nešto pozitivno”.
 

Aleksić je dugogodišnji profesor gastronomije u Srednjoj-ekonomsko ugostiteljskoj školi i predan rad sa učenicima mu predstavlja posebno zadovoljstvo. To su prepoznali i u Ministarstvu prosvjete. Iz Centra za stručno obrazovanje pozvali su ga da bude član Radne grupe za pisanje novog obrazovnog  programa za Srednje stručne škole u Crnoj Gori.
 
“Iako je velika obaveza, prihvatio sam to s velikim zadovoljstvom. Trebalo bi da program bude završen do septembra. Vjerujem da će koristiti, kako kolegama, tako i đacima“, zaključio je Aleksić.