Društvo

VIDEO: Uz djecu otpočeo Dan knjige

by Vesna Šoškić; snimatelj Ivo Gojnić; montaža Senad Sukalić | 23:04:2018 | 14:42:31

Kulturni centar Bar i Narodna biblioteka i čitaonica “Ivo Vučković” obilježavaju Svjetski dan knjige - 23. april, cjelodnevnim programom koji je počeo u “Parku maslina”, uz učešće djece iz barskih vrtića i škola.
 
“Knjiga obogaćuje život čovjeka i čini ga boljim i plemenitijim”, kazao je direktor Kulturnog centra Ćazim Nikezić, koji je otvorio  svetkovinu “Svi putevi vode do knjige”.
 
“Danas je Bar u znaku druženja onih koji dobro znaju što knjiga znači. Mnogo puta nam je dokazala da je pravi i iskreni prijatelj, ali i učitelj koji nam otkriva nova saznanja i svjetove. Knjige su nas vodile u prošlost ili budućnost, naučile nas da doživljavamo, mislimo i osjećamo. Tako čitanje postaje naš način života i, kako je kazao veliki Ivo Andrić, ‘Ostati ravnodušan prema knjizi, znači besmisleno osiromašiti svoj život’”, kazao je direktor Nikezić, koji je istakao da, uprkos tome što smo danas preokupirani mnogim drugim stvarima, moramo pronaći vremena za čitanje, jer, “ono nam pruža svakom novom pročitanom stranicom, nove su avanture i lično usavršavanje”.
 

Edukacija o vrijednosti knjige počinje od najmlađeg uzrasta. Zato je program počeo kviz igrom polaznika vrtića i učenika barskih osnovnih škola, po specijalizovanom NTC sistemu učenja, uz koordinaciju specijaliste predškolskog vaspitanja Ivane Durutović.
 
“Sve čestitke Kulturnom centru i biblioteci i čitaonici ‘Ivo Vučković’ za ovako divno osmišljen program, sadržajan i edukativan, koji je obuhvatio i najmlađe. U našem vrtiću knjiga je prioritet. Jedinstveni smo po tome što nemamo televizor, jer upravo želimo da djeca razvijaju ljubav prema knjizi i pisanoj riječi. To je najbolji način da formiraju govor i svoju ličnost u cjelini. Danas su kroz zagonetna pitanja, sportski poligon uz brzalice i poslovice, kao i razne druge igre, prepoznali značaj knjige i čitanja”, kazala je Ivana Durutović.
 
Popularisanju knjige punu pažnju posvećuju i u OŠ “Blažo Jokov Orlandić”, pod budnim okom učiteljice Snežane Turković. “Pozdravljamo ovakve manifestacije, jer ovo je jedan od lijepih načina kako širiti ljubav prema knjizi. To moramo podržati. Iako smo prvi razred, mnogo učenika je već preko asocijacije naučilo da čita i učlanjeni su u klub čitalaca. Sprovodimo metode NTC”, kazala je Turković.
 

“Svjesni smo da je u dominaciji informatičkih tehnologija knjiga zanemarena. Zato smo odlučili da u cilju njene afirmacije, animiramo i uključimo u naš program što više učesnika”, kazala je upravnica biblioteke, profesorica Mila Čordašević, koja je naglasila da će biblioteka tokom cijelog dana besplatno upisivati nove članove.
 
“Primijetili smo da se članstvo osipa, zato smo odlučili da se više angažujemo, naročito kod mlađe populacije, ali program je tako osmišljen da obuhvata sve kategorije stanovništva”, istakla je Čordašević.
 

Povelje za učešće u manifestaciji dobili su vrtić “Vukosava Ivanović Mašanović”, privatne predškolske ustanove "Bajka" i "Svetionik", kao i osnovne škole: "Jugoslavija", "Blažo Jokov Orlandić", "Meksiko", "Mrkojevići", "Kekec" i "Anto Đedović". Program će biti nastavljen kreativnom radionicom "Rastem uz Malog princa", u biblioteci pod rukovodstvom profesorice  Ljiljane Milović, prvim kvizom znanja iz književnosti za barske srednjoškolce " Tragom knjige", a zatim će za gimnazijalce biti priređen razgovor uz knjigu "Zašto (baš čitanje)-sedamdeset i više savjeta kako da svoje dijete usmjerite ka čitanju", autorke, profesorice književnosti Vesne Pavićević.
 
Centralni događaj manifestacije "Svi putevi vode do knjige" je javno čitanje "Sa knjigom u ruci u bioskopu", od 20:00 h do 23:00 h, čiji je koordinator dramski umjetnik Dragiša Simović.
“Ispoštovali smo preporuku nacionalnog koordinatora da se organizuje javno čitanje na mjestu gdje se to uobičajno ne radi. Organizujemo neformalno druženje uz knjigu na sceni ‘Godo’ u barskom Domu kulture. U trosatnom druženju afirmisani pisci, poete, naučni radnici, mladi literarni stvaraoci Bara i Ulcinja, čitaće odlomke iz svojih knjiga ili omiljene citate iz kultnih djela. Ali, ono što je važno pozvani su svi građani da dođu, prošetaju, čuju zanimljive fragmente iz književnih djela, ali i sami nešto pročitaju. Biće to zanimljivo veče za sve, jer svi možemo na neki način biti učestvovati i na kraju, provesti jedno lijepo i drugačije veče, duhovno bogatiji”, kazala je  profesorica Mila Čordašević.
 
Drugi dio manifestacije “Noć knjige” biće održan u Dvorcu kralja Nikole, gdje će biti predstavljena prva knjiga Baranina Sava Markoča "Kula od sjećanja i druge priče", objavljena prošlog mjeseca kao prvijenac barske Izdavačke kuće "Mediteran multimedia".