Društvo

Lucija i Ana među najboljim mladim ekoreporterima

| 24:04:2018 | 11:59:59

Dodjelom priznanja i prigodnih nagrada najboljim učesnicima, završen je konkurs ”Mladi ekoreporteri” koji je, po jedanaeseti put, organizovalo NVU „EKOM”. u sklopu programa Fondacije za ekološku edukaciju (FEE).
 
Od Barana, u kategoriji “Eko članci” drugo mjesto je zauzela Lucija Milović, učenica OŠ “Blažo Jokov Orlandić”. Plaketu za rad u kategoriji “Održivi gradovi i zajednice” dobila je Ana Brajković iz Gimnazije “Niko Rolović” za rad “Zeleno ostrvo”.
 
Pohvale su dobili učenici Gimnazije Nebojša Škerović i Andrea Eraković za video rad “U epicentru”, David Marđokić za tekst “Dinamitaši nam uzimaju more”, te Alisa Kovačević iz OŠ “Mrkojevići” za tekst “Jedan gladni kontejner”.

 

Lucija Milović je osvojila drugo mjesto u kategoriji “Eko članci – osnovci” za tekst “Petnaest mjeseci borbe za spas biljaka”. Prošle godina je bila prva u državi u toj kategoriji i druga u svijetu na konkursu toga tipa.  
 
“Lucija je nastavila izvanredan istraživački rad, istim stilom kao i lani, i očekivao sam njeno prvo mjesto, ali se žiri odlučio za nešto drugačije kriterijume prilikom dodjele nagrada. Nadam se da će barski mediji objaviti njen rad, jer je zaista dobar i pokazuje kako se jednoj naoko običnoj temi može prići kompleksno. Očekujem je iduće godine u kategoriji srednjoškolaca, a narednih dana ćemo vidjeti dalju sudbinu ovog njenog rada”, rekao je za Bar Info i Radio Bar Saša Karajović, izvršni direktor EKOM-a i nacionalni koordinator programa “Mladi ekoreporteri”.

 
Nagrade najboljima je juče uručila Ivana Vojinović, generalna direktorica Direktorata za životnu sredinu u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, koje je i ovogodišnji pokrovitelj i domaćin, a posebna priznanja dodjelila je nacionalna koordinatorka programa “Eko škole” Nevena Čabrilo iz Zavoda za školstvo. Prisutne je u ime organizatora pozdravio Saša Karajović, izvršni direktor EKOM-a, a svoja iskustva sa ovogodišnje Misije Mladih ekoreportera u Lisabonu prenio je Milo Radonjić, jedan od prvih nagrađenih mladih ekoreportera u Crnoj Gori.
 
Na konkurs je stiglo preko 400 radova iz 18 srednjih i 30 osnovnih škola. U pripremi je pomagalo 67 profesora mentora. Selektovane radove je vrednovao desetočlani nacionalni žiri i odabrao najbolje u 11 kategorija (fotografije, članci i video radovi u tri tematske cjeline: “biodiverzitet i predjeli”, “mladi ekoreporteri” i “održivi gradovi i zajednice”, koji su podjeljeni u dvije starosne grupe 12-15 godina i 16-19 godina).
 
Od 23. aprila na web stranici www.mladi-ekoreporteri.org.me, mogu se pogledati odabrani radovi ovogodišnje produkcije, a on-line glasanje traje do 5. juna, kada će na Svjetski dan zaštite životne sredine biti proglašeni najbolji radovi po mišljenju publike.