Društvo

Sveta misa na Londži posvećena Svetom Đorđu

| 24:04:2018 | 12:22:09

Juče je, shodno tradiciji, na katolički Đurđevdan, služena Sveta misa na ostacima katedrale Svetog Đorđa u Starom gradu Baru, posvećena ovom viševjekovnom svecu-zaštitniku grada Bara. 
 
Pred oko tridesetak vjernika službu je držao don Keljmend Spači, župnik Bara i Zubaca. Misi su prisustvovale i predstavnice Milosrdnih sestara Svetog križa iz Đakova koje su nekoliko poslijeratnih decenija bile zaštitni znak ovdašnje bolnice, a koje su u posjeti Baru.
 
Tradicija služenja Svete mise na Đurđevdan obnovljena je sredinom devedesetih, a osim na ovaj datum bogosluženje se obavlja i 6. avgusta, na dan pada Bara u turske ruke.
 
Prvi pomen katedrale sv. Đorđa dovodi se u vezu s bulom pape Klimenta III od 8. januara 1089. godine, kojom barskom nadbiskupu Petru daje palium (plašt), preporučujući mu da ga nosi prilikom raznih svetkovina, među kojima je najvažnija ona na Đurđevdan. Slične formulacije se nalaze i u drugim papskim bulama, a Pop Dukljanin u svom djelu pominje katedralu Svetog Đorđa, u kojoj je sahranjen dukljanski kralj Grubeša.

 
Na starim gravirama, od kojih je jedna iz 1500. god, a druga iz 1571, jasno se vidi da je katedrala imala oblik trobrodne bazilike, građene u romaničnom stilu. Predstavljeni su i portal, dva niža prozora i rozeta. Na jugozapadnom uglu vidi se i kula-zvonik, koja je imala prizemlje i tri sprata, a na posljednjem i neku vrstu spoljnje galerije. Bila je najveća crkvena građevina na ovom dijelu Jadrana.
 
Katedrala je, poslije pada Bara pod tursku vlast, 6. avgusta 1571. god. pretvorena u džamiju, a zvonik je zamijenjen minaretom.
 
U noći između 21. i 22. januara 1881. grom je udario u minaret džamije (nekadašnje katedrale), koju su Crnogorci nakon zauzimanja grada pretvorili u skladište municije. Bilo je šezdeset mrtvih, porušeno je do temelja nekoliko kuća, a djelovi građevine letjeli su na sve strane.