Društvo

VIDEO: Ministar Šehović u posjeti školama u Baru

by Vjera Knežević Vučićević | 24:04:2018 | 18:04:34

Radna posjeta Baru ministra prosvjete Damira Šehovića sa saradnicima nastavak je prakse obilaska svih vaspitno-obrazovnih ustanova na teritoriji Crne Gore.


„Želimo da se u direktnoj komunikaciji sa čelnim ljudima ustanova i neposredno uvjerimo u ambijent u kome oni rade, školuju se naša djeca i da zajednički utvrđujemo prioritete za naredni period. Odluka Vlade, odnosno Ministarstva prosvjete, da značajniji novac izdvoji za rekonstrukciju vaspitno-obrazovnih ustanova je dobra. U skladu sa tim povećan je budžet 20% za tekuće održavanje, a obilasci ustanova i služe da se taj novac najpametnije i iskoristi“, kazao je ministar Šehović, koji je  razgovarao sa direktorima svih vaspitno-obrazovnih ustanova i upoznao se sa problemima sa kojima se suočavaju i uslovima u kojima se realizuje nastavni proces.

„Shvatio sam da su potrebna značajna sredstva kako bi ti uslovi bili pristojniji i udobniji. Tokom razgovora jasno sam iskazao namjeru i potrebu ministarstva da izdvoji sredstva kako bi infrastruktura svih vaspitno-obrazovnih ustanova bila dovedena na veći nivo. Narednih nedjelja očekuje se izbor izvođača radova na najvećem kapitalnom objektu iz oblasti vaspitanja i obrazovanja - izgradnji novog vrtića. Investicija je 'teška' preko dva i po miliona eura, značajno će rasteretiti kapacitete predškolske ustanove u Baru. Radovi će početi odmah nakon izbora izvođača, trajaće oko godinu dana, nakon čega ćemo imati velelepan objekat za našu djecu“, najavio je ministar Šehović, izražavajući očekivanje da će nakom obilaska imati i koristan sastanak sa čelnicima Opštine i institualizaciju saradnje kad je riječ o uslovima u kojima vaspitno-obrazovne ustanove funkcionišu.
 
„Očekujem da ćemo nastaviti praksu i zajedno sa opštinama radimo na unapređenju uslova u kojima  funkcionišu ustanove i na poboljšanju ambijenta u kome borave djeca. Ministarstvo prosvjete će tokom ove godine obezbjediti značajan dio novca“, kazao je Šehović i podvukao da „uslovi u kojima funkcionišu vaspitno-obrazovne ustanove u crnoj Gori mogu i moraju biti bolji“.

„To je primarni razlog posjete mene i mog tima Baru“, kazao je Šehović.
 
Odgovarajući na novinarsko pitanje vezano za dugo najavljivanu izgradnju Centra za lica sa smetnjama u razvoju, Šehović je podsjetio da su Ministarstvo prosvjete, odnosno školski odbor O.Š. „Meksiko“ dali saglasnost da se Centar može graditi u dijelu školskog dvorišta

.
 
Ministar Šehović je optimista i kada je u pitanju rješavanje velikih problema prosvjetnih radnika oko knjiženja stanova u zgradi A-6.

„Taj proces je doveden do kraja. Potrebno je još tehničko usklađivanje zaključka. Na prvoj sjednici Vlade biće korigovan zaključak u pravcu da se omogući uknjižba tih stanova, pa u narednih desetak dana možemo očekivati rješavanje tog višegodišnjeg pitanja“; kazao je ministar.
 
Govoreći o Domu učenika „Dušan Marović“, ministar prosvjete je potvrdio da zna da Dom učenika u Baru funkcioniše u jako skromnom ambijentu, te da su za poboljšanje uslova života njegovih stanovnika potrebna značajna finansijska sredstva

„Ministarstvo je prepoznalo problem. Izdvojićemo stotine hiljada eura kojima ćemo stvoriti dobre uslove u Domu učenika. Ta djeca zaslužuju da borave u boljem ambijentu. Ne možemo taj problem koji je višedecenijski rješiti preko noći, ali možemo korak po korak“, najavio je Šehović.
 
Ministar je negirao da njegova posjeta Baru ima veze sa predstojećim lokalnim izborima, ali ima veze sa zajedničkom potrebom da unapređujemo uslove u kojima djeca borave.

„Opredjelićemo potrebna finansijska sredstava  kako bi rješavali probleme. Dogovorili smo se oko prioriteta i ove godine javnost će moći svjedočiti o kapitalnim ulaganjima koja će iznositi nekoliko stotina hiljada eura, što je prvi korak u unapređenju uslova rada“, kazao je ministar.
 
„Kad bih čekao da se svi izbori završe, morao bih sjediti u kabinetu dvije godine jer su u Crnoj Gori izbori svako malo“, obrazložio je ministar prosvjete i ustvrdio da se on i njegovi saradnici „ne vode terminima izbora već nastojanjem da obrazovanju vrate značaj koji mu pripada“.
 
„Mislim da to radim na kvalitetan način i da je dobro što pokušavamo, ne iz zatvorenih kabineta, već kroz direktne razgovore sa direktorima, nastavnicima stičemo saznanja šta su problemi, kako bi bili u prilici da definišemo prioritete“, zaključio je ministar prosvjete koji je danas boravio u Baru.