Društvo

Završena Škola Kurana u IKC, treću godinu zaredom

by Željko Milović | 30:04:2018 | 20:20:41

U kongresnoj sali Islamskog kulturnog centra (IKC) u Baru upriličena je dodjela diploma učenicima Škole Kur'ana medžlisa Islamske zajednice Bar, koja se ove godine odvijala u tri stepena.
 
U svojstvu domaćina, prisutnima se obratio glavni imam MIZ Bar i direktor IKC mr Muidin ef. Milaimi, naglasivši u svom govoru da je IKC u potpunosti promijenio sliku islama u Baru i šire. “Njegova infrastruktura, ambijent i prostor omogućava mnoštvo aktivnosti, među kojima su ostvarene – Škola Kur'ana, te kursevi turskog i engleskog jezika”, rekao je on.

 
Ispred medžlisa Islamske zajednice u Baru prisutnima se obratio predsjednik Ćazim Alković, koji je u svom govoru istakao važnost institucije IKC u vjerskom, duhovnom, moralnom i obrazovno-odgojnom uzdizanju vjernika, te kako se ovaj zadatak sam po sebi nameće s obzirom da IKC posjeduje nabolju infrastrukturu i nudi brojne sadržaje. “Vrata naše Islamske zajednice su otvorena svima onima koji imaju ideju za slične projekte koji doprinose našem uzdizanju u bilo kojem aspektu”, zaključio je Alković na kraju.
 
Koordinator Škole Kur'ana Ismail ef. Hysaj je u svom obraćanju istakao veliko zadovoljstvo u radu sa najvrijednijim resursom islamske, a i svake druge zajednice – ljudima. Hysaj je naglasio da je “islam više od bilo koje druge vjere, religije i filozofije prije njega uzdigao čovjeka”. “Zato se kroz Školu Kur'ana radilo na čovjeku, koji treba biti otvorenih horizonata, pismen, odgojen i obrazovan, na čovjeku koji postaje svjestan da je Kur'an more znanja bez obala i okean spoznaja bez dna”, istakao je on.
 
Direktor medrese “Mehmed Fatih” Fuad ef. Čekić je svoje obraćanje posvetio svršenicima Škole Kur′ana, dajući im važne savjete i smjernice podsjećajući ih na emanet odgovornosti koju su preuzeli – da svaki dio ove knjige prenesu tačno i decidno svojim bližnjima i budućim generacijama: “Kur′an je nadnaravni govor, ali on kao takav nije samo zbog slova, zbog stila već i zbog glasa čovjeka. Čovjek dok uči mora biti propisno čist, skoncentrisan i svjestan da svojim glasom prenosi i oživljava riječ Božiju, dakle svojim glasom drugima dostavlja Božiji govor”.

 
Nakon svečane dodjele diploma, u ime svršenika kursa prisutnima se obratio Asad Grlić, mujezin Omer-bašine džamije, koji je govorio o impresijama i atmosferi sa časova, nakon čega se zahvalio koordinatoru Škole na uloženom trudu i znanju, kome je kao poklon od polaznika svih stepena uručio nekoliko knjiga.
 
U programu su učestvovali i svršenik medrese Murić, članovi hora medrese iz Podgorice, te Amila Vukić, predsjednica Udrženja mladih IKC. Voditelj je bio Mahmut Vuković.
 
Svečanosti su prisustvovali, pored članova porodica i prijatelja učenika Škole, i predstavnici medrese “Mehmed Fatih”, savjetnik reisa IZ u CG, brojni predsjednici i odbornici medžlisa i džematskih odbora, imami, predstavnici MIZ Bar...