Društvo

Nagrade, projekti, akcije u OŠ Anto Đedović

by Ivanka Leković | 07:05:2018 | 11:27:59

OŠ “Anto Đedović” je i u aprilu realizovala brojne školske i vanškolske aktivnosti. Ovaj su mjesec obilježili i upis novih prvaka i pripreme učenika završnih razreda za odabir i upis odgovarajuće srednje škole.
 
Prvo ističu uspjehe svojih učenika: Đorđe Stojanović, član KK “Bar”, na Karate prvenstvu Balkana, održanom od 27. do 29. aprila u Beogradu osvojio je zlatnu medalju. Ivona Milić iz IV-1, učenica muzičke škole “Petar II Petrović Njegoš” je osvojila drugu nagradu na XVI međunarodnom pijanističkom takmičenju “Nikolai Rubinstein” u Parizu.

 
Učenici i nastavnici ove obrazovne ustanove, aktivno su učestvovali u brojnim projektima. Đaci iz IV1 odjeljenja, u okviru predmeta “Priroda”, uradili su projekat o uštedi električne energije, koji je realizovan u više faza. Predstavnici škole učestvovali su na nacionalnom skupu o gojaznosti djece u Crnoj Gori, a povodom Svjetskog dana knjige u školi je organizovan program “Kako je lijepo znati čitati”. Svjetski dan planete zemlje - 22. april obilježen je učešćem u nagradnom umjetničkom konkursu “Reciklirana pčela“ i “Mladi ekoreporteri”, a povodom Dana planete održan je i proljećni kros.
 
OŠ “Anto Đedović” je odabrana da bude učesnik u međunarodnom TIMMS projektu (Trends in International mathematics and Science Study). Riječ je o istraživačkom projektu u obrazovanju, koji sprovodi Međunarodna asocijacija za evaluaciju obrazovnih postignuća (IEA), i u više od 50 zemalja svijeta ispituje postignuća učenika u matematici i prirodnim naukama. Ovaj projekat u Crnoj Gori će sprovesti resorno ministarstvo u saradnji sa Ispitnim centrom, uz finansijsku podršku Evropske komisije. U projekat su uključena dva odjeljenja petog razreda.

               
Učenici ove škole učestvovali su na pokaznoj vježbi iz prve pomoći, 24. aprila. Anđelija Đurković, učenica IV1, predstavljala je školu na trećem Festivalu mladih recitatora u Podgorici. Na “Malim likovnim susretima” na Cetinju, Elena Lalević iz III-2 osvojila je drugu nagradu u kategoriji od prvog do trećeg razreda.
 
Upis prvaka počeo je 23. aprila, a učenici devetog razreda bili su u prilici da od učenika-promotera čuju koje su prednosti Srednje ekonomsko ugostiteljske i Srednje stručne škole.