Društvo

Barski maslinari iz Zadra donijeli osam medalja

| 09:05:2018 | 11:13:53

U Zadru je proteklog vikenda održana 20. jubilarna međunarodna manifestacija -  “Dani masline”, sa koje su se barski maslinari vratili okićeni sa tri zlatne, jednom srebrnom i četiri bronzane medalje na takmičenju za najbolja ulja.
 
Zlatne medalje su dobili Vebija Abazović, Petar Pukić i Redžep Kolar. Srebrnu medalju je dobio Ćazim Alković, kod su se bronzom okitili Srednja stručna škola Bar, Zejnel Šabović, Hajradin Murić i Said Čantić.

 
Dvodnevna manifestacija je bila bogata raznovrsnim sadržajima, od humanitarnih preko edukativnih do obuke iz praktičnog maslinarstva u maslinjacima.
                       
Pored tradicionalno ljubaznih organizatora Baranima je posebno gostoprimstvo ukazao i župan Zadarske županije Božidar Longin i njegova supruga koja je nedavno boravila u Baru.
 
“Edukativna  predavanja i okrugli stolovi koji s organizovani tokom Manifestacije su bili izuzetno dobro posjećeni i vrlo korisni za sve maslinare. Hrvatsko maslinarstvo je značajno razvijenije od crnogorskog posebno kada je kontrola kvaliteta u pitanju i mnogo se toga moglo naučiti eminientnih stručnjaka za ovu oblast. Stručni izlet na ostrvo Ugljan je bio vrlo koristan posebno kada je praktično maslinarstvo u pitanju. Praktične prezentacije kalemljenja i rezidbe maslina su bile jedinstvena prilika da barani nauče kao to rade prijatelji iz Dalmacije”, kazao je za Bar Info, Ćazim Alković, predsjednik Društva maslinara Bar.

 
Barani su na ostrvo Ugljan donijeli sadnicu “barske žutice” koju su pored jedne od najstarijih uljara na Mediteranu zasadili zajedno sa domaćinima, maslinarima iz Istre, Slovenije i ostalih djelova Dalmacije.
 
“Bilo je pravo zadovoljstvo posaditi ‘barsku žuticu’, drvo mira i ljubavi zajedno sa maslinarskim prijateljima sa Mediterana. Sadnicu koja je bila najveća i najljepša od svih posađenih je donirala Srednja stručna škola iz Bara”, kazao je Alković.

 
Organizator je uz dobru zabavu i ukusnu večeru nagrađenima podijelio diplome i medalje za kvalitet maslinovih ulja. Od deset uzoraka koji su poslati iz Bara, osam je bilo ekstra djevičanskih i dva djevičanska. Potvrdilo se da Barani mogu i znaju da naprave vrhunska maslinova ulja koja se mogu takmičiti sa uljima iz regiona.
 
“Nagrade za kvalitet trebaju biti stimulans i ostalim maslinarima da odustanu od sakupljanja plodova sa zemlje već da se okrenu savremenom maslinarstvu i plodove beru sa stabla, brzo ih prerade i čuvaju u odgovarajućim uslovima”, zaključio je Alković.