Društvo

OŠ Jugoslavija: Od izložbe do proljećnog bazara

| 09:05:2018 | 12:12:05

April u Osnovnoj školi „Jugoslavija“ obilježile su brojne aktivnosti učenika i nastavnika, koje su školski ambijent i ovog mjeseca učinili šarolikim, ispunjenim različitim kulturnim, kreativnim, sportskim i edukativnim sadržajima, kazali su iz ove ustanove.
 
Na samom početku mjeseca, 2. aprila, povodom Međunarodnog dana osoba sa autizmom, u holu škole upriličena je izložba učenika integrisanog odjeljenja Borka Popovića, koju su posjetili učenici škole, ali i nastavnici i roditelji. Borko je izuzetno nadaren za slikanje, a održana izložba bila je korak i podrška ka njegovom budućem opredjeljenju - upis Srednje likovne škole “Petar Lubarda” na Cetinju. Takođe, na likovnom konkursu ove škole učenik Borko Popović osvojio je specijalnu nagradu.

 
Nakon ove izložbe, april je uljepšalo značajno sportsko dešavanje van granica naše zemlje. Muška odbojkaška ekipa OŠ „Jugoslavija“, sa svojim trenerom, Vladanom Jovanovićem, u organizaciji Odbojkaškog saveza i Ministarstva sporta učestvovala je na Međunarodnom odbojkaškom turniru osnovnih škola i pionira u Obrenovcu, u Srbiji, gdje su, uprkos tome što su bili najmlađa ekipa, osvojili visoko V mjesto.
 
U školskoj biblioteci održan je interaktivni čas iz fizike i informatike, na temu “Kretanje”, a učenike su pripremali nastavnici Nataša Medojević i Kemal Nurković. Za učenike IV razreda, u saradnji škole sa KIC „Budo Tomović“ i Američkim uglom organizovana je kreativna radionica “Mjuziklaža”, koju je vodila Jasna Jovićević, poznata interpretatorka jazz muzike, dok su učenici II razreda u sali Dvorca kralja Nikole gledali pozorišnu predstavu Dramskog studija „Arlekin“, pod nazivom „Pazi, stoj! Čuvaj glavu, druže moj!“, koja kroz kreativni edukativni siže govori o ponašanju i bezbjednosti djece u saobraćaju. Potom je 21. aprila, u saradnji sa Direktoratom za vanredne situacije - Bar, uspješno realizovana vježba evakuacije u slučaju zemljotresa za sve učenike i zaposlene: jedna smjena u cjelosti, mirno i organizovano napustila je prostorije škole za manje od pet minuta i našla se na bezbjednom, otvorenom prostoru, čime su  učenici pokazali da su u potpunosti ovladali način postupanja u slučaju ove prirodne katastrofe. Nakon završene vježbe organizovana je akcija čišćenja školskog dvorišta, gdje su učenici istinski pokazali da žele da daju svoj doprinos uređenju prostora u kojem borave, potrudivši se da školskom dvorištu nakon tmurnih kišnih dana daju novo ruho.

 
Na održanom Festivalu dječijeg teatra Crne Gore „Čedo Dragović“ Dramska sekcija naše škole osvojila je 2. mjesto sa predstavom u cjelosti - „Hilperik“, dok je učenica Ivona Bošković, koja je u istoj predstavi glumila princezu, osvojila 3. mjesto za glavnu žensku ulogu. Glumci u ovoj predstavi su talentovani učenici VII razreda: Srđan Petrović, Miloš Nišavić, Ognjen Đurić, Andrija Ćetković, Danica Đorović i Hana Adrović. Pored ove, Dramska sekcija naše škole pobrala je simpatije, pozitivne komentare i aplauze publike i drugom predstavom sa kojom se predstavila - „Taj ludi svijet“, uprkos činjenici da se nije plasirala među prvonagrađene. Učenike je pripremala nastavnica Crnogorskog - srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti Jelena Boričić.
 
Kada je u pitanju edukacija učenika i saradnja sa lokalnom zajednicom, predstavnica CIPS-a održala je radionicu za učenike IX razreda „Izbor srednje škole“, dok su profesori i učenici Srednje ekonomsko - ugostiteljske škole i Srednje stručne škole održali prezentacije svojih škola, u cilju pružanja pomoći i adekvatnih informacija pri budućem izboru srednje škole učenika IX razreda. Takođe, predstavnici CB - Bar za učenike VII, VIII i IX razreda održali su edukativnu radionicu Prevencija vršnjačkog nasilja i upotrebe narkotika, dok su predstavnice Đačkog parlamenta Srednje ekonomsko - ugostiteljske škole održale radionicu Prevencija kockanja.

  
U radnoj posjeti školi 24. aprila boravio je i Ministar prosvjete u Vladi Crne Gore, dr Damir Šehović, u toku koje je obišao školu i razgovarao o važnim infrastrukturnim pitanjima, u cilju poboljšanja uslova u kojima borave učenici.
 
April je uspješno okončan bogatim Proljećnim bazarom, od kojeg će sredstva biti usmjerena na opremanje kabineta za najmlađe učenike novim nastavnim sredstvima.