Društvo

U Baru obilježen Dan pobjede nad fašizmom

by Ivanka Leković | 09:05:2018 | 13:23:33

Povodom 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom, delegacija UBNOR-a i antifašista Bara, zajedno sa predstavnicima lokalne uprave, članovima porodica, i izviđačima, položila je cvijeće na spomen ploču u Domu revolucije.
 
Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope, okupljenima je čestitao Špiro Niković, general u penziji, koji je podsjetio na važnost borbe protiv fašizma i na žrtve u narodnooslobodilačkom ratu.
 
Dan pobjede nad fašizmom, Niković je posebno čestitao najmlađim izviđačima-mališanima iz vrtića “Svetionik”. Objasnio im je da se na tablama u Domu revolucije nalaze imena “preko osam stotina Barana-vaših đedova i prađedova, koji su svoje živote položili za našu slobodu”, istakavši da “odavno pred njihovim sjenima nije stalo toliko lijepe djece i omladine kao jutros”.

 
“Dan pobjede nad fašizmom je dan pobjede nad silama zla, nasilja i najstrašnijeg rata koji je ikad harao ovom planetom”, istakao je Niković.
 
On je podsjetio da se danas slavi Dan Evope.
 
“Mi smo danas obilježili oba praznika, ostvarenjem dva veoma važna zadatka na putu napretka naše zemlje - članstvom u zajednici najnaprednijih i najrazvijenijih zemalja u svijetu - NATO savezu i daljim radom na članstvu u Evropskoj uniji. Konačno, odlučili smo da se posvetimo prvo sebi, a onda i stalnoj antifašističkoj borbi protiv svih necivilizovanih pojava i opasnosti, danas posebno od povampirenog klerofašizma, bez obzira sa koje strane i od koga one dolazile”, poručio je on.

 
Đuro Marković, predsjednik Udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata i antifašista, kazao je za Radio Bar i Bar info da su predstavnici ove organizacije učestvovali na okupljanju povodom 75 godina bitke na Neretvi.
 
“U Jablanici su bili predstavnici boračkih organizacija iz svih republika bivše Jugoslavije, a crnogorsku je predvodio potpredsjednik SUBNOR- a i antifašista Crne Gore Slobodan Simović. On je u ime Crne Gore položio vijenac na spomen obilježje, na kome je ispisana Titova poruka da se ranjenici ne smiju ostaviti. Na tom skupu Bar je predstavljao Đuro Glomazić”, ističe Marković, dodajuće da je sa ovog skupa poslata poruka- “Antifašizam će nadjačati sulude ideje, a zajednička borba tek počinje”.