Društvo

Donacija Caritasa Kotorske biskupije barskoj bolnici

by Ivanka Leković | 12:05:2018 | 15:42:13

Barska bolnica danas je dobila vrijednu donaciju od Caritasa Kotorske biskupije. Riječ je o hirurškim instrumentima, bolničkim krevetima, natkasnama, stolovima za pregled...
 
Tim povodom bolnicu su posjetili ministar zdravlja dr Kenan Hrapović i državni sekretar Ministarstva zdravlja Milovan Vujović. Ministar Hrapović je posjetu iskoristio da najavi značajna ulaganja u barsku bolnicu.
 
Dr Dragutin Tomanović direktor bolnice, pozdravio je goste i zahvalio na donaciji, “od koje će posebnu korist imati pacijenti, čija je dobrobit prioritet”.

 
Don Ivo Ćorić, direktor Caritasa kotorske Biskupije iskoristio je priliku da medicinskim sestrama čestita praznik. Istakao je da je inicijativa za ovu pomoć potekla od Mića Orlandića.
 
“Ovo je sitnica i trebalo bi biti početak većeg projekta”, kazao je on i predložio da barska bolnica da konkretne predloge što nedostaje, kako bi to pribavili uz pomoć donatora.
 
“Cilj je pomoći bolesnicima i da se stvore što bolji uslovi u bolnicama - sad stavljamo težište na Bolnicu Bar-inventar, ortopedska oprema, instrumenti... sve što budete mislili da je potrebno, možete poslati, a mi ćemo od donatora tražiti”, istakao je Ćorić.
 
Ministar Krapović takođe je čestitao Dan medicinskih sestara, najavljujući da se planiraju zajedničke aktivnosti na poboljšanju njihovog statusa. Današnju donaciju istakao je kao dobar primjer za obezbjeđivanje onog što je potrebno kad je zdravstveni sistem u pitanju.

 
“Ministarstvo zdravlja radi na podizanju kvaliteta rada zaposlenih, kroz ulaganja u medicinska sredstva, objekte i edukaciju”, kazao je on, ističući da će ove godine u barsku bolnicu biti uloženo 1.800.00 eura. Pola miliona biće uloženo u medicinsku opremu. U okviru projekta energetske efikasnosti u barsku bolnicu biće uloženo više od milion eura-za rekonstrukciju i sanaciju krova, bravarije i fasade. Krapović je najavio da će i u Dom zdravlja Bar biti uloženo skoro pola miliona - 280.000 za energetsku efikasnost i 200.000 eura za nabavku opreme.
 
Krapović je najavio da su “na putu da se obezbijede sredstva za ambulantu u Sutomoru, u saradnji sa lokalnom upravom i donatorima”.
 
Kad je u pitanju barska bolnica, njenu važnost vidi u tome što njoj gravitiraju i pacijenti iz Ulcinja i Petrovca, a tokom sezone i veliki broj turista pa je namjera “da na kvalitetan način pružimo zdravstvenu zaštitu, čime se pruža ukupna slika ne samo o zdravstvu, nego i o turizmu, jer u narednom periodu razmišlja se i o zdravstvenom turizmu“, kazao je on.
 
Dr Tomanović  je istakao da barska bolnica radi na usavršavanju i podmlađivanju kadra, da ima 46 ljekara specijalista i 21 specijalizanta.

 
Hrapović je dodao da se 55 specijalista “armija novih ljudi koji će dati doprinos crnogorskom zdravstvenom sistemu“ uskoro vraća u Crnu Goru.
 
On je najavio da je u planu još jedna, značajna akcija sa donatorima, za obezbjeđenje sredstava za rekonstrukciju operacionog bloka barske bolnice.
 
Vujović je istakao da mu je izuzetno drago što je primijetio, kako kaže, “povećano zadovoljstvo pacijenata uslugama barske bolnice”.