Društvo

Cvijeće na mjestu najveće pomorske tragedije

by Željko Milović | 13:05:2018 | 20:01:09

Danas su članovi NVO Navijačka grupa “Dukljani”, među kojima i desetak Barana, spustili vijenac u Luci Medova, gdje se 6. januara 1916. dogodila najveća pomorska katastrofa Crne Gore.
 
“Došli smo danas u Medovu baš zato što nije godišnjica, jer je sramota da se samo na godišnjicu sjetimo ove tragedije, i ljudi koji su iz daleke Amerike krenuli da pomognu našem narodu u Prvom svjetskom ratu. Osjećamo duboko poštovanje prema žrtvama i nadamo se da će ova ogromna nesreća jednom biti do kraja rasvijetljena”, rekao je za Bar Info Aleksandar Ljumović u ime organizatora ovog komemorativnog skupa.

Njima se danas pridružio i Upravni odbor Asocijacije dijaspore, na čijem čelu je Vera Kirović. Oni su danas imali sastanak sa Zajednicom Crnogoraca u Albaniji, organizacijom koja je u osnivanju i koja želi da radi na očuvanju crnogorskog nacionalnog identiteta i kulture u ovoj zemlji.   
 

U osam sati izjutra, 6. januara 1916, u blizini albanske luke San Giovanni di Medua (Sveti Ivan Medunski, Šinđon, Singjin), italijanski parobrod “Brindizi” sa nekoliko stotina uglavnom crnogorskih dobrovoljaca koji su o svom trošku platili put za domovinu kako bi pomogli u Prvom svjetskom ratu, udario je u podvodnu minu, nakon čega je potonuo.
 
Poginulo je blizu 400 putnika, a manji broj se spasio i svjedočio o ovoj velikoj tragediji.
 
Dobrovoljci su bili većinom iz Crne Gore, dok je manji broj bio iz Hercegovine, Like i Srbije. Ni više od 100 godina kasnije nisu razriješene okolnosti pod kojima se dogodila tragedija, niti kakva je sudbina novca prikupljenog za Crnu Goru od strane iseljenika.
 
Naša država, za koju su iseljenici došli da se bore i ostavili svoje živote u ledenoj vodi zaliva Medove, nikada nije sprovela, niti zatražila detaljno istraživanje ove strašne nesreće.