Društvo

Učenicima OŠ Srbija dva prva mjesta na literarnom konkursu

| 16:05:2018 | 12:39:48

Učenici OŠ “Srbija“osvojili prva dva mjesta za literarni rad iz maternjeg jezika sa temom iz profesionalne orjentacije.
 
Prva nagrada je dodijeljena Eni Pepić, učenici  9b razreda OŠ “Srbija“, dok je drugo mjesto pripalo  Stefanu Petroviću,učeniku 9a iz iste škole. Podršku i pomoć  oko pisanja učenici su dobili od svog mentora i predmetnog nastavnika, profesorice maternjeg jezika, Slavice Radević.
 
„Kada voliš ono što radiš, to je sreća a kada radiš ono što voliš, to je sloboda“, citat je kojim je Ena Pepić, počela svoja razmišljanja na temu „Moje buduće zanimanje“.
 
„Baš tako! Smatram da u životu ne treba da razmišljamo samo o materijalnom dobitku. Ne treba da radimo neki posao samo zbog visoke plate ili popularnosti. Treba da se bavimo poslom koji nas čini srećnim, u kojem se pronalazimo, jer ćemo tako imati dobre rezultate.
 
Danas djeca , posebno tinejdžeri, često upadaju u razne probleme, alkohol, loše društvo, narkomanija, nerazumijevanje sredine... Medju njima oni jaki se izvuku i izbore, oni slabiji se slome i potonu. Ponekad toliko potonu, da im je potrebna pomoć starijih. U tome ja vidim svoje buduće zanimanje – biti dječiji psiholog.“
 
„Ja bih volio da postanem sveštenik, tj. pop“, zamišlja Stefan svoje buduće zanimanje. „Želio bih da radim u crkvi, da se molim za sebe i svoje bližnje.  Volio bih da okupljam narod na sveto mjesto jer je tamo spas.  ... Želja mi je da ljude učim da se mole, da pomažu jedni drugima, da shvate da se ne treba nervirati i da znaju da će im Bog pomoći u svakoj situaciji. Volio bih da imaju povjerenja u mene i da mi se uvijek mogu obratiti.“
 
Da iskažu svoje opredjeljenje u pogledu budućeg zanimanja, Eni, Stefanu i ostalim učenicima završnog razreda osnovne škole, omogućio je CIPS- Centar za informisane i profesionalno savjetovanje u saradnji sa ZZZ-Zavodom za zapošljavanje koji su na nivou grada Bara organizovali likovni i literarni konkurs iz profesionalne orjentacije.
 
Nastavno osoblje i učenici čestitaju svojim predstavnicima na osvojenim nagradama koje predstavljaju rezultat rada i zalaganja u školi.