Društvo

Djeca sa posebnim potrebama u posjeti Konjičkom klubu

by Željko Milović | 19:05:2018 | 13:12:09

Saradnja koja je u Baru započeta organizacijom tribine čiji su učesnici bili Milo Šćekić iz Kolašina i hafiz Sulejman Bugari, trenutno nastanjen u Baru, nastavljena je u Podgorici boljim, ljepšim i humanijim povodom. Islamska zajednica Bar, organizacija Spiritualni inicijator i Sportski konjički klub “Budućnost” su dogovorili izlet za 28 učenika sa posebnim potrebama koji nastavu pohađaju u barskim osnovnim školama “Jugoslavija” i “Meksiko”.
 

Sportski konjički klub “Budućnost”, pored takmičarskih aktivnosti, sprovodi i hiporehabilitacione tretmane namijenjene djeci sa smetnjama u razvoju, gdje se konj koristi kao terapeutsko sredstvo. U svrhu socijalne inkluzije organizuju radionice u kombinaciji sa terapeutskim jahanjem.
 

“Rukovodstvo konjičkog kluba je Islamskoj zajednici Bar ponudilo prijateljsku saradnju i kapacitete stavilo na raspolaganju za organizaciju izleta za djecu sa posebnim potrebama iz barskih osnovnih škola. Uz pomoć društveno i humanitarno aktivne Baranke Feride Peročević, koja je povezala IZ i rukovodstvo škola ‘Jugoslavija’ i ‘Meksiko’ sklopljen je dogovor za realizaciju izleta u Podgoricu. Islamska zajednica je bila spremna da plati sve troškove putovanja, ali se odmah javila društveno odgovorna kompanija ‘Zejdin tours’ i izrazila spremnost da besplatno obezbjedi prevoz autobusom do Podgorice i nazad, pekara ‘Montenegro’ je omogućila besplatan doručak za djecu, a vjernici džamije u Pečuricama ostale troškove hrane i pića za djecu. Pravo zadovoljstvo je bilo biti dio ovog projekta gdje su se humani pojedinci i organizacije sami javljali da finansijski i organizaciono pomognu putovanje djece”, kaže Ćazim Alković, predsjednik Islamske zajednice Bar.
 

U četvrtak je 22 učenika osnovne škole “Jugoslavija”, a u petak šest učenika osnovne škole “Meksiko”, zajedno sa nastavnicima, asistentima, roditeljima i predstavnicima Islamske zajednice Bar bilo gost Konjičkog kluba “Budućnost”.
 

“Sva djeca su uživala jašući mirnu i poslušnu kobilu Zeku. Pristupali su joj sa strahom i nepovjerenjem, ali nakon samo desetak metara jahanja nepovjerenje je prelazilo u ushićenje i izlive pozitivnih emocija. Dirljivo je bilo gledati kako gotovo sva djeca sa posebnim emocijama miluju i pristupaju mirnoj kobili kojoj je očigledno prijala njihova ljubav. Sreća i ushićenje djece koje su pokazivala tokom druženja sa plemenitim životinjama nisu nikoga ostavljali ravnodušnim, posebno ne organizatore, predstavnike Konjičkog kluba, škola i Islamske zajednice Bar. Po ko zna koji put se pokazalo da za dobro djelo nije potrebno mnogo, treba samo malo dobre volje i razumijevanja, a zajedničkim snagama se može postići puno”, navodi Alković.
 

Predstavnik Islamke zajednice Bar je Konjičkom klubu “Budućnost” uručio zahvalnicu za uspješnu i prijateljsku saradnju. On je iskazao veliku zahvalnost ovim barskim osnovnim školama i rukovodstvu i aktivistima Konjičkog kluba “Budućnost”.