Društvo

OŠ Jugoslavija: Dan škole u znaku svečanosti i nagrada

| 23:05:2018 | 16:37:51

Maj u Osnovnoj školi „Jugoslavija“ protekao je u znaku 36. rođendana škole, koji je obilježen brojnim aktivnostima u toku sedmice proslave, od 14. do 18. maja, ali i novim trijumfima učenika na poljima sporta i kulture.
 
Dan škole upriličen je centralnom svečanošću, održanoj u ponedjeljak, 14. maja, u holu škole, pod sloganom ‘Ako želimo da stignemo daleko - koračajmo zajedno’, uz postavljenu izložbu likovnih radova učenika talentovanih za crtanje, Alekse Devića i Hamze Adrovića.

 
Svečanost je pozdravnim govorom otvorila direktorica škole, Biljana Vukmanović, između ostalog, rekavši: „Samo rad u školi ne može se nazvati poslom. To je najplemenitija i najodgovornija profesija. To je pregalaštvo, čiji je cilj novi član društva, spreman da odgovori izazovima koje ono nosi. Zato svi zajedno, i mi zaposleni u ovoj školi, i vi, roditelji, i vi koji danas ovdje predstavljate lokalnu zajednicu, treba da budemo snažan stub na koji se oslanja budućnost našeg društva, a to su naši učenici.”
 
Svečanost su sačinjavale horske izvedbe, praćene scenskim nastupom ritmičkih sekcija, instrumentali, kazivanja stihova, muzičko-scenski kolaž i dramski prikaz. Prisutni su bili zaposleni u školi, nastavnici koji su svoj radni vijek okončali odlaskom u penziju i brojne zvanice. Centralnu proslavu obilježio je i izlazak školskog časopias ‘Koraci’ i časopisa literarne sekcije ‘Čitalački kutak’, koji je ove godine prvi put ugledao svjetlost dana, kao i brošura škole u vidu hronologije značajnih događaja u školi tokom školske 2017/2018. godine. Nakon svečanosti za sve prisutne upriličen je koktel u holu škole.
 
Utorak, 15. maj, koji je i zvanično Dan škole i neradni dan, zaposleni u OŠ „Jugoslavija“ ispunili su jednodnevnim izletom u Dubrovnik, upoznavši drevni stari grad kroz prikaz njegove istorije od strane lokalnog vodiča, kao i njegove brojne arhitektonske i kulturne znamenitosti. Priča o poznatoj staroj civilizaciji upotpunjena je lijepim kolektivnim druženjem uz šetnju Stradunom i zidinama starog grada.

 
Srijedu je obilježio ekipni Kviz iz matematike za učenike V razreda, koji su u holu škole organizovali nastavnici - odjeljenske starješine V razreda Mićo Baltić, Irena Nikolić, Sanja Babić i Vera Vučić. Pobjedu su odnijeli predstavnici odjeljenja V-1 Ena Haznadar, Salina Hasanović i Balša Lalatović. Drugo mjesto, sa istim brojem bodova, odnijeli su predstavnici odjeljenja V-2 Miljan Tomović, Vasilije Šestović i Vladimir Komnenović i V-3 Azra Čuturić, Tamara Adžić i Milena Nikolić. Treće mjesto osvojili su učenici V-4: Ivan Vuković, Andrea Marljukić i Nikola Rabrenović.
 
U četvrtak, na Dana sporta, na gradskom stadionu Topolica održan je Proljećni kros pod sloganom Trkom za zdrav život, za sve učenike od I do IX razreda, kao i Maraton za male sportiste i Trofej škole. Uz dobru organizaciju i tehničku podršku, učenici su bodrili svoje predstavnike a najboljima su uručene diplome.
  
U petak, na Dan kulture, u barskom Domu kulture Dramska sekcija OŠ „Jugoslavija“ je izvela predstave ‘Taj ludi svijet’ za učenike od VI do IX razreda i ‘Hilperik’ za učenike od I do V razreda. Svi učenici nakon nastave organizovano su posjetili Dom kulture i pogledali predstave kojima su se njihovi vršnjaci predstavili na ovogodišnjem Festivalu dječijeg teatra Crne Gore ‘Čedo Dragović’, čime su im pružili dodatnu podršku za dalji rad, u isto vrijeme zaokruživši ovim kulturnim dešavanjem sedmicu obilježavanja 36. Dana škole ‘Jugoslavija’.
 
Pored aktivnosti povodom Dana škole, učenici OŠ ‘Jugoslavija’ osvojili su brojna priznanja. Učenik integrisanog odjeljenja, Borko Popović, osvojio je dvije nagrade na likovnim konkursima: Specijalnu nagradu na likovnom konkursu Srednje umjetničke škole „Petar Lubarda“ na temu Zajedno i prvu nagradu na likovnom konkursu CIPS-a, na temu Moje buduće zanimanje.
 
Na održanom 44. Opštinskom takmičenju recitatora učenice oveškole u srednjoj kategoriji osvojile su sva tri mjesta. I mjesto: Tatjana Marstjepović, II mjesto: Ernela Bahović i III mjesto Miljana Vlahović (mentor: Anđela Stevović).

 
Sportisti škole „Jugoslavija“ na prethodno održanom prvom školskom Kup takmičenju Crne Gore u odbojci, postali su dvostruki prvaci države: dječaci (mentor: Vladan Jovanović) i djevojčice (mentor: Goran Kankaraš). U jakoj konkurenciji brojnih crnogorskih škola još jednom su dokazali da je škola „Jugoslavija“ škola koja tradicionalno njeguje odbojku i koja je po ko zna put iznjedrila nove generacije talenata.
 
Na kraju, znanjem su briljirale i učenice IX razreda na održanoj državnoj Olimpijadi znanja u Podgorici. Učenica Iman Zejnilović osvojila je II nagradu, iz hemije (mentor: Gordana Drobnjak) a učenica Milica Ćorić takođe II nagradu, iz biologije (mentor: Mirjana Vučinić).