Društvo

VIDEO: Puštena u rad rampa na pružnom prelazu u Ilinu

by Vesna Šoškić, kamera Adi Karađuzović, montaža Senad Sukalić | 24:05:2018 | 15:02:08

Danas je puštena u rad rampa na pružnom prelazu Ilino u Šušanju, na kojem je prethodnih godina poginulo više pješaka i putnika. Zaštitni branici, vrijedni 200.000 €, donacija su hrvatske firme "Alpro". Rampu je pustio u rad potpredsjednik opštine Bar Dušan Raičević.

 
Rampa na kritičnom pružnom prelazu puštena je u rad nakon dvadesetak dana testnog režima. Brojni mještani MZ Šušanj, učenici tamošnje škole, predstavnici lokalne uprave i Željezničke infrastrukture Crne Gore, podijelili su danas radost zbog ostvarenja višegodišnjih nastojanja da ovaj dio pruge bude bezbjedniji i sigurniji za građane.
 
“Ovo je za sve nas izuzetno radosna vijest i događaj. Ovo je bila ‘crna tačka’ na ovom dijelu pruge. Donacija od 200.000 € je i novčano vrijedna, ali to se ne može porediti sa onim što ona znači, jer znamo da je ovdje izgubljeno puno života. Znamo, i to često potenciramo, da život nema cijenu. Zato sam danas neizmjerno srećan i zadovoljan što smo u prilično kratkom roku, uspjeli da ostvarimo ovaj cilj. Time smo pokazali da smo spremni brzo i odgovorno da rješavamo sve probleme", kazao je potpredsjednik opštine Bar Dušan Raičević, koji je naglasio da se radi o savremenoj opremi, sa kamerom koja će bilježiti svaki prolaz.
 
 "To će omogućiti da i sami možemo da pratimo i kontrolišemo situaciju, kako bi mijenjali i unaprjeđivali i neka zakonska rješenja koja nijesu adekvatna. Dakle, ova rampa ima multiplikativan efekat", istakao je potpredsjednik Raičević.
 
Na savremenoj i sofisticiranoj opremi donatoru-zagrebačkoj firmi "Alpro" zahvalio se izvršni direktor Željezničke infrastrukture Ljubiša Ćurčić.
 
“Imali smo puno problema, odnosno ovaj pružni prelaz odnio je mnogo života. Zato velika zahvalnost firmi ‘Alpro’, koja je prepoznala našu potrebu da ovaj pružni prelaz učinimo sigurnijim", kazao je Ćurčić.

 
Oni koji , između ostalih, najčešće prelaze prugu na ovom mjestu, su učenici mjesne Osnovne škole ‘Anto Đedović’, čiji su predstavnici đačkog parlamenta danas bili na svečanosti puštanja u rad nove rampe. Oni su kazali za Radio Bar i Bar info da je i njihova škola više puta apelovala na nadležne da preduzmu hitne mjere za obezbjeđenje pružnog prelaza i , izrazili zadovoljstvo što će građani, njihovi drugari i oni sami, sada biti mnogo sigurniji.
 
Podsjetimo, problem neobezbjeđenosti pruge posebno je aktuelizovan prošle godine, kada je na tom pružnom prelazu poginuo trogodišnji dječak. Građani su se tada organizovali i na protestima sakupili 2.400 potpisa za postavljanje rampe, a isti zahtjev Željezničkoj infrastrukturi uputio je i predsjednik opštine dr Zoran Srzentić.