Društvo

U svim MZ završene brojne investicije

by Vjera Knežević Vučićević | 24:05:2018 | 18:52:18

U svim mjesnim zajednicama u Baru u posljednje vrijeme su realizovana značajna infrastrukturna ulaganja. Kako su u razgovoru za Bar Info saopštili predsjednici MZ Bar 2, Crmnica i Bar 4 i naredni period obilježiće investicije sa ciljem poboljšanja uslova u kojima žive njihovi žitelji.
 
Najvažniji projekat u MZ Bar 2 je izgradnja kanalizacionog kolektora na potezu od magistralnog puta Bar- Ulcinj do glavne prepumpne stanice u Luci Bar dužine četiri i po kilometra. Vrijednost tog projekta je 750.000 eura.
 
“Nakon te investicije revitalizovana je glavna saobraćajnica u dužini 1.300 metara- od magistralnog puta do sjedišta Mjesne zajednice na Tabiji, za šta je obezbijeđeno dodatnih 150.000 eura. Ukupna ulaganja u infrastrukturu MZ Bar 2 dostigla su gotovo million eura”, zadovoljan je njen predsjednik Zoran Vojvodić.

U toku su pripremni radovi za asfaltiranje dionice koja vodi od magistralnog puta ka Islamskom centru, pa do Opšte bolnice.
 
“Prioritet je rješavanje raskršća od bolnice prema naseljima Čeluga i Polje, gdje je neophodno uraditi kružni tok ili postaviti semaforsku signalizaciju. Veliko “zagušenje” saobraćaja je u tom dijelu najizraženije tokom ljetnjeg perioda. Ovaj projekat ne kandidujemo po prvi put, ali smo ga sada proglasili prioritetom. Nakon toga plan je da saobraćajnica koja je završena do Tabije, bude produžena do uporednog puta, što je dionica dužine oko kilometer. Tada ćemo imati cestu punog kapaciteta, širine šest metara, kojom će se saobraćaj odvijati nesmetano i sigurno”, objašnjava Vojvodić.

 
Ambiciozni planovi podrazumijevaju i rješavanje problematike vezano za izlivanje rijeke Rikavac, koja duže vrijeme nije čišćena. Neophodno je, ističe Vojvodić, to područje zaštititi do naredne sezone kiša. Uz to, potrebno je i uređenje Talinog potoka koji često preliva.
 
“Bitna je i izgradnja sekundarnih kraka i priključenje velikog broja mještana na novu kanalizacionu mrežu dužine četiri i po kilometra. Za tu investiciju je potrebna posebna projektna dokumentacija kako bi se obuhvatio što veći broj domaćinstava”, najavljuje Vojvodić.
 
Posebna briga za žitelje jedne od najbrojnijih mjesnih zajednica na području barske opštine je što jedan dio domaćinstava u naselju Čeluga još uvijek podliježe restrikcijama vode tokom ljetnjih mjeseci.
 
“Rezervoar iznad tunela Ćafe snabdijevaće potrošače koji gravitiraju područjem do kompanije “Aragana”, što je na pola puta ka našoj mjesnoj zajednici. Uz određena ulaganja izvodljivo je da se i naši mještani snabdijevaju vodom iz sistema Regionalnog vodovoda”, procjenjuje prvi čovjek Mz Bar 2.
 
Ističe da u MZ nemaju uticaj na snabdijevanje električnom energijom, ali imaju primjedbi i to naročito u gornjem dijelu Čeluge.
 
MZ Crmnica zahvata trećinu opštine Bar, ima 23 sela i zaseoka, a u njoj živi 1.100 stalnih stanovnika.

 
“Crmnica je napuštena, ali ne i zapuštena. Ovdje se u posljednjoj deceniji stalno nešto radi i gradi. Crmnica ima vodu, struju, telekomunkacionu mrežu, javnu rasvjetu za šta je Opština Bar i Vlada CG utrošila nekoliko stotina hiljada eura. Opredijeljeni smo na razvoj seoskog turizma i proizvodnju zdrave hrane. U Virpazar se ulažu značajna sredstva- popločan je, izgrađen je obalni dio, kej, Centar za posjetioce, kanalizacioni sistem, javna rasjeta, nova trafostanica, pijaca…”, navodi predsjednik MZ Crmnica Đuro Marković.
Prije četiri godine urađena je i rekonstrukcija mosta u varošici, što je bila investicija vrijedna pola miliona eura. Toliko je koštala i rekonstrukcija i restauracija kule Besac. Ovih dana privodi se kraju i rekonstrukcija biblioteke, investicija vrijednosti 45.000 eura. U toku su i završni radovi na lokalnom putu Gluhi Do- Sotonići- Brčeli. Otvorena je i nova benzinska pumpa, gdje je posao dobilo nekoliko žitelja Crmnice. Virpazar je dobre ideje I značajna ulaganja poprimio sve atribute malog, lijepog, ušuškanog turističkog mjesta koje posjeti nekoliko desetina hiljada turista. Ipak, nije sve završeno. Nedostaje parking prostor, a ni stara kaldrma koja vodi od pijace prema željezničkoj stanici nije rekonstruisana, a mogla bi poslužiti kao lijepa pješačka staza.
 
“Destimulativno je i što je cijena karte za posjetu Nacionalnom parku Skadarsko jezero četiri eura, što je najskuplje u državi. Od preko 60.000 posjetilaca koji su tokom prošle godine posjetili ovaj dio barske opštine, ni jedan cent nije opredijeljen mjesnoj zajednici. Ne tražimo taj novac za naše potrebe, već da se on ulože u infrastrukturu varošice”, objašnjava Marković, iznoseći ideju da bi bilo dobro da Nacionalni park sa opštinom Bar sklopi ugovor na način na koji je to urađeno sa Morskim dobrom o naknadi za korišćenje obalnog područja.
 
Virpazar je poznat i po vožnji plovilima po Skadarskom jezeru u kojima turisti uživaju u čarima ovog dijela Bara.
 
“Ima oko 40 plovila. Neophodno je uvođenje poreza za njihove vlasnike, a ta sredstva bi se upotrijebila za uređenje akvatorijuma i vezova… Zahvaljujući TO Bar i Festivalu vina i ukljeve počeo se razvijati seoski turizam, pa danas imamo na desetine vinskih podruma i interesantnih objekata u kojima se služe lokalni gastronomski specijaliteti i čuveno vino. Lokalni putevi bi trebalo da budu mnogo bolji. Opština Bar i Vlada kroz projekte podstiče stanovništvo na razvoj poljoprivrede, ali se potencijali ipak nedovoljno koriste”, ukazuje Marković. Govoreći o poboljšanju uslova života i rada mještana ovog dijela zaleđa, predsjednik MZ Crmnica ističe da se nada da će uskoro biti ispunjeno obećanje i Crmničnima koji ovdje žive i bave se proizvodnjom, a rade u nekoj od primorskih opština, biti obezbijeđeno 200 karata za besplatan prolazak kroz tunel Sozina. Ističe da je svakodnevni izdatak od pet eura veliki udar na budžet. Odluku da je za izgradnju stambenog objekta na seoskom području potrebna građevinska dozvola iako vlasništvo parcele nije sporno, Marković ne podržava.

 
“Zamislite, imam sina koji više ne želi da živi u zajednici u porodičnoj kući, već hoće da napravi svoju u neposrednoj blizini. Procedura za dobijanje građevinske dozvole je i u tom slučaju izuzetno komplikovana”, nezadovoljan je Marković.
 
U narednom periodu prioritet Crmnice je rješavanje pitanja vodosnabdijevanja Krnjica, Seoca.
I u MZ Bar 4 Bjeliši- Popovići koja ima oko 8.000 stanovnika, u proteklom periodu realizovane su brojne investicije.
 
Predsjednik ove MZ Ivica Radović podjseća da je u prethodnoj godini najznačajnija bila izgradnja kanalizacionog kolektora u ulici “Stara pruga” i njeno asfaltiranje.

 
“Vrijednost radova je pola miliona eura, a na taj način su se stekli uslovi za rješavanje i sekundarne kanalizacione mreže kroz MZ, što je naredni prioritet”, kaže Radović.
 
Odbor MZ Bar 4 je jednoglasno utvrdio da su do kraja ove i tokom sljedeće godine najvažniji projekti izgradnja sekundarne kanalizacione mreže od Nikića do Karanikića 260 m, od Osmanagića do Safra Adrovića 200 m, kod Sloba Dragovića 100 m.
“U planu je i asfaltiranje ulica po programu MZ (Rena- do Safka Adrovića 200 m, kod kuće Željka Karanikića 100 m, ulica i parking- Tršanj Marovići, krak Tršanjske ulice- 120 m, završetak Tršanjske ulice 150 m...)”, navodi Radović.

 
U MZ Bar 4 u planu je i izrada rasvjete po programu MZ, rješenje kanala Rene kod Mila Dragovića, saobraćajna signalizacija, ogledala i izgradnja prostorija MZ sa pratećim sadržajima. U ovoj MZ se nadaju da će u sklopu zgrade namijenjene penzionerima, čija izgradnja je u planu, dobiti prostorije za potrebe MZ i Udruženja paraplegičara. Iz MZ Bar 4 podsjećaju i da je u proteklom periodu angažovanjem odbora MZ u saradnji sa Elektrodistribucijom rekonstruisana elektro- mreža.