Društvo

Izborni dan na Bar Infu, 27. maj

| 27:05:2018 | 01:01:00

23:20 CEMI: REZULTATI SA 100% OBRAĐENIH BIRAČKIH MJESTA

Za dobro građana Bara Pobjednički! DPS - Milo Đukanović - 34,5% - 15 mandata
Socijaldemokrate - Mićo Orlandić - 18,3% - 7 mandata
Radomir Novaković Cakan - 12,3% - 5 mandata
Aleksa Bečić - Dritan Abazović - Bar za 21. vijek- 11,5% - 4 mandata
SDP Bar za promjene - 6,9% - 2 mandata
Demokratski front/Socijalistička narodna partija - 6,4% - 2 mandata
Bošnjačka stranka - 3,9% - 1
Marko Milačić - Prava Crna Gora - 3,1% - 1
Demos - Čistim rukama za budućnost Bara - 1,2% - 0
Reforma za Bar - 0,9% - 0
Albanci za Bar (DS u CG/LD) - 0,8% - 0

23:16 PRESS U SD-U POVODOM ODLIČNOG REZULTATA NA IZBORIMA
by Nemanja Janković / Vesna Šoškić; Adi Karađuzović / Senad Sukalić


23:06 PRESS U DPS-U POVODOM POBJEDE NA IZBORIMA
by Nemanja Janković / Vesna Šoškić; Adi Karađuzović / Senad Sukalić


22:25 CEMI: REZULTATI SA 94% OBRAĐENIH BIRAČKIH MJESTA

Za dobro građana Bara Pobjednički! DPS - Milo Đukanović - 34,4% - 14 mandata
Socijaldemokrate - Mićo Orlandić - 18,6% - 8
Radomir Novaković Cakan - 12,6% - 5
Aleksa Bečić - Dritan Abazović - Bar za 21. vijek- 11,4% - 4
SDP Bar za promjene - 6,6% - 2
Demokratski front/Socijalistička narodna partija - 6,3% - 2
Bošnjačka stranka - 4,1% - 1
Marko Milačić - Prava Crna Gora - 3,1% - 1
Demos - Čistim rukama za budućnost Bara - 1,2% - 0
Reforma za Bar - 0,8% - 0
Albanci za Bar (DS u CG/LD) - 0,8% - 0

22:10 GG ZA REFORMU ALEKSANDRA ŠOFRANAC:

Prezadovoljni smo, zahvaljujem građanima koji su imali potrebu da glasaju i da podrže jedan zdrav projekt.

21:58 IZBORNI ŠTAB SOCIJALDEMOKRATA

Mićo Orlandić:


Hvala građanima na prelijepom danu. Posebno hvala onima koji su zaokružili broj 8. Izborna utakmica prošla je kako treba. Što se tiče naše partije, mi smo napravili sjajan rezultat, na prebrojanih 90% glasova imamo 8 mandata i zaista možemo slobodno da kažemo da smo učvrstili ideju socijaldemokratije i u našem gradu i u Crnoj Gori.

21:53 PRAVA CRNA GORA:

Božidar Čarmak:

Izborni dan je protekao u vrlo prljavoj kampanji protiv koje se nije moglo ići klasičnim sredstvima. Mi smo pokušali zajedno sa svim opozicionim strankama da spriječimo određene zloupotrebe, međutim tu smo naišli na prepreke, pogotovo kod Tužilaštva. Zadovoljan sam time što smo obećali nova lica u lokalnim institucijama u Baru, eto imaćemo ih makar u Skupštini opštine. Prava CG će najvjerovatnije preći taj izborni prag i ući u novi sastav SO Bar, što je jedna mala radost u moru svih problema koje smo danas imali, ali će nam to dati snage da se bolje borimo i pravimo “novu, svježiju I bolju opozicionu priču”

21:45 GRUPA GRAĐANA BIRAM BAR:

Radomir Novaković Cakan:

“Želim samo građanima Bara da kažem jedno veliko hvala. Današnji dan je protekao u mirnoj atmosferi I mi trenutno vršimo provjeru biračkih mjesta. Za pola sata imaćemo konačne rezultate”.

21:40 IZBORNI ŠTAB BOŠNJAČKE STRANKE:

Munib Ličina:

“Izborni dan je protekao u korektnoj i fer atmosferi. Zahvalio bih svim građanima Bara i svima koji su danas izašli na glasanje, posebno članovima BS i onima koji nam daju podršku. Kako pokazuju prvi rezultati, BS je krenula uzlaznim putem. Nemamo još uvijek rezultate, mada mi znamo da su naši članovi i naši birači izašli. Konačne rezultate očekujemo oko 22 sata.
 
21:33 IZBORNI ŠTAB DEMOSA

Savo Vujošević:


Na biračkim mjestima nije bilo većih nepravilnosti, ali je bilo nepravilnosti koje su bile van biračkih mjesta, što je produkt vladajuće odnarođene koalicije. Rezultate još ne znamo jer se prebrojavaju glasovi i kada budu došli sa biračkih mjesta od strane naših ljudi, onda ćemo moći nešto bliže da damo i preciznije. Zahvaljujem svim građanima koji su dali podršku ovoj listi, a moja je želja da opozicija bude nosilac nove vlasti.

21:21 IZBORNI ŠTAB KOALICIJE ZA 21. VIJEK - DEMOKRATE I URA 

Dragan Tufegdžić: 
 
Današnji izborni dan nije protekao onako kako je trebao jer su bile primijećene mnogobrojne zloupotrebe. Razočaran sam u institucije sistema i što je Tužilaštvo na našu krivičnu prijavu i što smo pozvali policiju, izašlo u pet sati da se izvrši uviđaj. Mi smo uradili sve, svo ovo vrijeme izborne kampanje, da bi  ljudi shvatili da je sve u njihovim rukama i da oni su ti koji određuju sudbinu svoje djece i svoga grada. Mi smo odradili sve, zadovoljni smo dijelom koji se tiče kampanje, a što se tiče samih rezultata ili ovog dijela procenata, o tome ćemo se kasnije izjasniti.

21:10 IZBORNI ŠTAB DF-SNP

mr Dejan Đurović: 
 
“Izborni dan je protekao onako kako to DPS kreira na svakim izborima. Definitivno, mi smo željeli da, nakon svega, bar lokalni izbori prođu u korektnoj i fer atmosferi i to je možda trajalo samo nekih sat vremena-dva od početka izbornog dana, a već nakon 10 sati smo dobijali nepravilnosti koje su bile evidentne. Najveća nepravilnost koju smo zatekli je bilo praktično na ulazu u Opštinu, odnosno zgradu preko puta Opštine gdje su se predstavnici DPS u jednoj prodavnici zabarikadirali. Tu su davali novac za glasanje ili ovih sa strane ili građana koji nisu iz naše opštine. Uglavnom, vrlo brzo smo to otkrili i onda se desilo da su oni nekih 6 sati stajali u toj prodavnici i to je sve objavljeno video materijalom. Osim toga bilo je nepravilnosti u Starom Baru… Kako onda reći da ti izbori mogu biti fer i korektni. Fer i korektno ne može biti dok je DPS ovakva kakva je, tu nema ni “d” od demokratije. Teško je prognozirati kakav će rezultat biti. Da svega ovoga nema, jasno je.


20:55 IZBORNI ŠTAB SDP:

Dragan Vojvodić:


“Prema našim informacijama sa terena, nije bilo nekih problema na biračkim mjestima koji bi u bitnom uticali na rezultat izbora, ali naravno da ćemo to tek znati kada se preda birački materijal I da vidimo šta je kao prigovori, odnosno primjedbe, stiglo sa terena, odnosno sa biračkih mjesta. Nemamo još uvijek precizan podatak o izlaznosti. Ono što SDP očekuje i što je u kampanji promovisao, to je da svi slobodni, nepotkupljivi građani da će dati glas za SDP Bara, a bili smo svjedoci neviđene hajke u kampanji protiv našeg članstva i naših birača i simpatizera. To je zastiđe za slobodni Bar i za slobodne građane Bara. U svakom slučaju SDP Bara očekuje da bude dio buduće vlasti I da se bez SDPa Bar neće moći konstituisati vlast.

20:45 IZBORNI ŠTAB DPS:

Branka Nikezić:


Zahvaljujem svim građanima koji su iskoristili svoje biračko pravo na dostojanstven način. Bilo je, naravno, pokušaja da se destabilizuju izborni procesi, koje smo izbjegli, i pokazali gospodstvenost i uzdržanost. Na osnovu procjena koje imamo u ovom momentu, postigli smo odličan rezultat i mi smo pobjednici. Ekskluzivno za Bar Info i Radio Bar htjela bih da saopštim prvi rezultat koji smo dobili sa terena, odnosi se na Donje Muriće, gdje je postignut rezultat od 90% glasova za DPS. To govori mnogo i to nas jako raduje i mislim da te prve vijesti mogu samo  da nam budu polet za ono što nas očekuje. Kad DPS pobijedi, nema poraženih i svi su pobjednici. Još jednom zahvaljujem našim aktivistima i želim srećnu pobjedu za dobro građana Bara, a konačne rezultate dobićemo negdje nakon ponoći, s obzirom na to da je na ovim lokalnim izborima učestvovalo 11 odborničkih lista. Do 19 sati izlaznost je bila 48,8%, pretpostavljam da će procenat biti oko 50%. Takva izlaznost nama odgovara, s obzirom da smo sve aktivnosti odradili onako kako smo se dogovorili i kakav je bio plan naše kampanje. 

19:45 Centar za monitoring izbora - CeMi je saopštio da je do 19 sati u Baru izlaznost 48.8%, najniža u državi.

***

18:30 "Izborni dan u Baru protiče bez zabilježenih nepravilnosti. Primjedbi i prigovora do 18 sati nije bilo ni na biračkim odborima, niti od strane građana. Nadamo se da će tako biti do zatvaranja izbornih mjesta u 20 sati i da će izbori proteći kako je to u Baru uobičajeno", saopštio je predsjednik OIK Dragan Simović.

"Do 18 sati na birališta je izašlo oko 44%, što je na nivou predsjedničkih izbora, a znatno je manja izlaznost nego na prethodnim parlamentarnim izborima 2004. i manja nego na lokalnim izborima 2014. godine", saopštio je predsjednik OIK.

Nakon zatvaranja biračkih mjesta izborni materijal se donosi u Komisiju, slijedi prebrojavanje glasova, a zvanični preliminarni rezulatati biće poznati sjutra (ponedjeljak) u ranim jutarnjim satima.

***

17:45 U redakciju Radio Bar i Bar Infa danas je stiglo saopštenje liste “Bar za 21. vijek” u kome se isticalo da su “otkrili jedan od štabova DPS-a u Baru.

"U prodavnici zdrave hrane ‘BioLife’ kupuju se glasovi”. Pozvali su policiju da dođe na ovo mjesto, u kome su još bili aktivisti DPS.  
 
“Grupa aktivista DPS-a, predvođena Božom Jankovićem, došla je ispred pomenutog štaba DPS-a i verbalno napala predstavnike Koalicije za 21.vijek, dok policija i dalje ne reaguje”, stoji u saopštenju dostavljenom medijima. 
 
Opštinski odbor Demokratske Crne Gore Bar podnio je, kako su istakli, danas Osnovnom državnom tužilaštvu krivične prijave protiv NN lica zbog, kako je rečeno, povrede pravilnosti izbornog postupka.
 
Demokrate Bar su saopštile da je iz mini izbornog štaba DPS-a smještenog u prodavnici zdrave hrane u popodnevnim satima izašlo šestoro lica.
 
Iz Demokratske Partije Socijalista su događaj opisali u saopštenju dostavljenom medijima:

“Aktivisti koalicije DCG i URA, danas su u Baru zaključali članove Mjesnog odbora Topolica 4, nakon što su bezuspješno pokušali da nasilno provale u prostorije ovog mjesnog odbora DPS-a. Nakon intervencije pripadnika MUP-a, CB Bar, naši aktivisti su ovim povodom podnijeli krivičnu prijavu protiv aktera. Koristimo priliku da povodom ovog nemilog događaja pozovemo nadležne organe, Tužilaštvo prije svih, da brzo i efikasno sprovedu sve zakonske mjere, kako bi se građanima omogućilo da nesmetano ostvare svoje zakonsko pravo i obave svoju građansku dužnost. Takođe, apelujemo na naše sugrađane da slobodno izađu na glasanje i ne nasijedaju na eventualne provokacije”.
 
Koalicija “Bar za 21. vijek” je odgovorila svojim argumentima:

“Da u optužbama da vas je neko zaključavao iznosite neistine, već je potvrdila policija koja je došla do jazbine koju zovete štabom i zaključila da tu nema katanca sa spoljne strane. Spolja vas, dakle, niko nije zaključavao, mada nije da nema razloga za to, što izgleda da ste i sami uvidjeli, pošto ste sami i počeli da se zaključavate u kojem činu imate našu bezgraničnu podršku i izražavamo nadu da se na tome neće stati i da vam zaključavanja tek slijede. Do tada, skrivajte se u svojim jazbinama, u kojima ste viđeni i fotografisani da vodite paralelne spiskove i da ste kao zvjeri uplašeni da se ne razotkriju vaše radnje. Umjesto što protiv nas podnosite krivične prijave, savjetujemo vam da se pokrijete po glavi, jer smo vaše, nažalost, nakazno lice danas, kao i mnogo puta prije, već imali prilike da vidimo”.
 
Još jednom se potom medijima obratio OO DPS Bar:

“Na vaše patetično i zlonamjerno saopštenje, reagujemo isključivo građana radi, i istine radi. A građani dobro znaju istinu: DPS u Baru, predstavljaju i vode ljudi od ugleda i ljudi kojima se vjeruje. Na našoj izbornoj listi nalaze se kandidati koje Barani poznaju i cijene. Svi naši aktivisti obavljaju časno i profesionalno svoje partijske zadatke. Vodili smo pozitivnu kampanju i nijesmo uvrijedili nikoga. Toga ćemo se pridržavati i tokom izbornog dana. A vama, u nervozi od izvjesno katastrofalnog rezultata, neće pomoći ni Dejan Đurović, nosilac liste DF-a, koji predvodi vaše aktiviste u napadima na mjesne odbore Demokratske partije socijalista. Mi uspješno privodimo kraju izborni dan i vaše maštarije o nerealnoj snazi”.
 
Predsjednik Opštinske izborne komisije Dragan Simović za Radio Bar i Bar Info je danas oko 17:30 ustvrdio da “zvanično niko ništa prijavio, niti je bilo prigovora OIK”.

***

14:30 Do 14 sati biračko pravo u Baru iskoristilo je 31,3% glasača, saopštio je predsjednik OIK Dragan Simović. Na svim glasačkim mjestima glasanje protiče bez problema. 12:30 Do 12 sati biračko pravo u Baru iskoristilo je 24,2% glasača, saopštio je predsjednik OIK Dragan Simović. Na svim glasačkim mjestima glasanje protiče bez problema. 

***
 
09:30 Do 9 sati glasalo je 7,8% birača, saopštio je predsjednik OIK Dragan Simović. Glasanje se odvija bez problema.

***

08:35 Predsjednik Opštinske izborne komisije Dragan Simović je za Radio Bar i Bar Info rekao da su sva biračka mjesta otvorena na vrijeme u 7 sati.

Pravo glasa u Baru ima 38.235 birača. Glasa se na 72 biračka mjesta. Zbog problema sa uređajima na glasačkom mjestu u OŠ "Jugoslavija", saglasno zakonskim propisima, donijeta je odluka da se glasanje obavlja vizuelno. 

Informacije o izlaznosti, Opštinska izborna komisija će saopštavati u 9:00, 12:00, 15:00, 18:00 i 19:00.

***

08:00 Na današnjim lokalnim izborima učestvuje 11 partija, koalicija i grupa građana:
 
1. Koalicija “DF – SNP, Za grad koji volimo”
2. Marko Milačić – Prava Crna Gora – za pravi Bar
3. GG “Radomir Cakan Novaković – Biram Bar”
4. “Za dobro građana Bara Pobjednički! DPS – Milo Đukanović”
5. GG “Reforma za Bar”
6. Albanci za Bar / Shqiptaret per Tivarin
7. Bošnjačka stranka
8. Socijaldemokrate – Mićo Orlandić – Dosljedno za nova radna mjesta i razvoj Bara
9. Aleksa Bečić – Dritan Abazović – Bar za 21. vijek – Demokrate – URA
10. SDP Bar za promjene – dr Draginja Vuksanović
11. DEMOS – Čistim rukama za budućnost Bara

***

00:47 Izborni dan za Bar Info i Radio Bar traje u nedjelju od 8 do 24 sata.
 

Dežurni u studiju Radio Bara svaka dva sata u program će uključivati predsjednika Opštinske izborne komisije Dragana Simovića, koji će saopštavati podatke o toku izbora, izlaznosti, eventualnim nepravilnostima... Bar Info će svaka dva sata takođe objavljivati te podatke.
 
Nakon zaključenja glasanja, novinari Radio Bara i Bar Infa će obilaziti izborne štabove svih partija, koalicija i grupa građana i izvještavati o atmosferi i uključivati njihove predstavnike.
 
Radio Bar i Bar Info će pratiti informacije CEMI-ja o eventualnim nepravilnostima.