Društvo

UNESCO naučni kamp na izvorištu Bolje Sestre

izvor: Portal Analitika | 31:05:2018 | 10:37:46

Trodnevni međunarodni naučno-istraživački kamp "Karakterizacija inženjering karstnih vodonosnika“ pod pokroviteljstvom UNESCO-a održava se na izvorištu Bolje Sestre.

Okupio je stručnjake za oblast karsta i hidrologije karsta iz raznih krajeva svijeta, profesore i studente Građevinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore, Rudarsko-geološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, te predstavnike Zavoda za geološka istraživanja u Crnoj Gori i Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje.
 
"Ovaj projekat je divna priča o saradnji privrede i naučnoistraživačkih institucija. Saradnja privrede i obrazovanja je neophodna. Ovo područje se jako brzo razvija i izvorište je potrebno zaštititi. Jer, investicije će biti velike i treba to imati u vidu kod mjera podsticanja održivog razvoja. Projekat Regionalnog vodovoda je izgrađen da bi podstakao napredak“, kaže profesor na Univerzitetu Pensilvanija Richard Parizek.
 
Bolje sestre upisane su na mapu 150 najznačajnijih tačaka karsta u svijetu, odlukom 30 eminentnih međunarodnih eksperata. Njihovo objašnjenje je da izvorište snabdijeva čitavo Crnogorsko primorje visokokvalitetnom pitkom vodom. Prof. dr Mićko Radulović kaže da je to izvorište s razlogom obavezna adresa za međunarodne ekskurzije magistranata i doktoranata iz regiona i čitavog svijeta, te da je to „poligon za izučavanje hidrologije karsta“ i da „voda sa ovog izvorišta može biti iskorišćena i za flaširanje“.
 
Šef Centra za hidrogeologiju karsta na Departmanu za hidrogeologiju Rudarsko-geološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, prof. dr Zoran Stevanović, istakao je da kamp postaje tradicija. Glavni zadatak skupa je da mlađoj generaciji inženjera i stručnjaka pruži dodatne informacije, da omogući razmjenu iskustava, sticanje novih znanja i poznanstava značajnih za budući profesionalni rad. On podsjeća da je Crna Gora među svjetskim liderima kada je u pitanju područje krša. „Crna Gora je bogata podzemnim vodama podzemnim vodama. Ovdje više od 90 odsto stanovništva koristi te vode, a više od 60 odsto teritorije Crne Gore pokriveno je tom vrstom stijena. Zato nema boljeg razloga nego da ovaj kurs dijelom počnemo da organizujemo i na teritoriji Crne Gore“ - kazao je Stevanović, konsultant organizacija FAO i UNESCO.