Društvo

Đaci SŠŠ i UBNOR u krstarenju jezerom

by Ivanka Leković | 01:06:2018 | 13:20:09

Učenici i profesori Srednje stručne škole koji su učestvovali u kvizu “Crna Gora i njena sloboda“ juče su bili gosti Udruženja boraca NOR-a i antifašista Bar, koje je za njih organizovalo krstarenje po Skadarskom jezeru.
 
Pred spomenikom palim Crmničanima u NOR-u i revoluciji 1941-1945, predsjednik Udruženja Đuro Marković je u kratkim crtama podsjetio na Trinaestojulski ustanak, koji je počeo upravo na Virpazaru, kao i na prvu žrtvu ustanka - Đoka M.Lekovića.
 
I druženje na brodu imalo je edukativni karakter, jer im je vodič TO Bar, Sara Jovićević Rakočević, iznijela brojne zanimljive informacije o ovom jezeru, koje je za nacionalni park proglašeno 1983. godine, a od 1995. je upisano na svjetsku listu močvara od međunarodnog značaja.

 
Obišli su Grmožur, Starčevu Goricu, Murićku plažu, ostrva Moračnik i Bešku, te utvrđenje Besac koje je sagrađeno u 15. vijeku, a sanirano i konzervirano prije dvije godine.
 
Krstarenje je, kažu iz UBNOR-a, organizovana u okviru Programa rada i uspostavljanja saradnje sa Srednjom stručnom školom.