Društvo

VIDEO: Marella Celebration za početak kruzing sezone

by Vjera Knežević Vučićević; Video by Vesna Šoškić / Senad Sukalić | 01:06:2018 | 16:24:12

Uplovljenjem broda “Marella Celebration” britanske kompanije “Marella” koji je jutros dovezao 1.300 turista iz Velike Britanije na gat 2, počela je treća po redu kruzing sezona u Baru.
 

“Naši partneri od ranije - kompanija ‘Thompson’, sada preimenovana u ‘Marella’, su po treći put odabrali Bar za kruzing destinaciju. O tome koliko su zadovoljni svjedoči što su već potvrdili dolaske i u 2019. i 2020. godini. Osim ‘Marelle’, ove godine će u Bar stizati i kruzeri španske kompanije ‘Pulmon Tours’ sa kojima smo pregovarali još 2014. godine”, zadovoljan je vlasnik kompanije “Allegra Montenegro” Mihailo Vukić. On ističe da je ove godine prihvat turista mnogo bolje organizovan, za šta zahvalnost duguju Port of Adria i Turističkoj organizaciji, koji su se, kako podvlači “zaista potrudili da sve bude na visokom nivou”.
 
“Kapetan je naglasio da ovakav doček do sada nijesu imali, a kruzing turisti su oduševljeni svim što u Baru imaju priliku da vide. Za svega dvije- tri godine Bar je po broju turista i odličnoj organizaciji njihovog prihvata ‘prestigao’ veliki broj luka u Mediteranu. Primjera radi, Drač i dalje stagnira na šest-sedam dolazaka tokom kruzing sezone, a mali broj dolazaka karakteriše još neke mnogo veće luke od Bara”, kaže Vukić i objašnjava da “Barani moraju biti svjesni da 25.000 turista tokom sezone nije mala brojka, pa se valja potruditi da ih dočekamo kako treba i proširimo ponudu karakterističnih proizvoda i autentičnih gastronomskih specijaliteta ovoga kraja”.
 

Iz kompanije “Port of Adria” najavljuju dolazak još 15 kruzera tokom ovogodišnje sezone.
 
“Značajan porast u odnosu na prethodnu godinu, kada smo imali devet brodova i 11.000 putnika, ukazuje da ‘Global Ports Holding’ konstantno radi na poveća ‘vidljivost’ Bara kao kruzing destinacije na Mediteranu, pri čemu značajnu ulogu ima i što je Port of Adria sada ISPS sertifikovana luka”, istakla je Tanja Novović iz Službe za odnose sa javnošću “Port od Adria” koja je “srećna što kompanija zahvaljujući unaprijeđenju standarda za prihvat brodova i kvalitenoj marketinškoj promociji  stvara nove prilike za lokalni ekonomski razvoj”.
 
I u Turističkoj organizaciji Bara ističu značaj pozicioniranja Bara na mapi atraktivnih kruzing destinacija.
 
“Raduje nas ovoliki broj turista zainteresovanih da posjete naš grad. Gostima je najinteresantniji Stari Bar koji je četiri kilometra udaljen od centra, obilazak Stare masline na Mirovici i krstarenje Skadarskim jezerom. Odmah po silasku sa broda imaju priliku da uživaju u degustaciji tradicionalnih crnogorskih proizvoda- priganica, sira, meda, crmničkog vina i rakije uz atraktivan nastup članova KUD-a ‘Jedinstvo’. Vrijedni domaćini u Starom gradu dočekaće ih na najbolji mogući način- uz poznatu gostoljubivost i srdačnost, a mi iz TO Bara ćemo i ovoga puta na info- punktu postavljenom na Šetalištu kralja Nikole, uz sve potrebne informacije, dijeliti i kompletan turističko- propagandni materijal zajedno sa planom grada”, kazala je v.d. direktora TO Bar Sanja Simović Mitrović.
 
Na Šetalištu kralja Nikole, uz koordinaciju sa predstavnicom klastera turizma i Kreativne radionice Oljom Fatić, postavljeni su i štandovi sa domaćim specijalitetima, suvenirima i rukotvorinama.