Društvo

Zatvorena Baletska škola Princeza Ksenija

by Silvija Vukelić | 02:06:2018 | 20:41:07

Nakon 18 godina predanog i uspješnog rada, Baletska škola "Princeza Ksenija“ danas je zvanično prestala sa radom u Baru.
 
Osnivač i direktor jedine privatne baletske škole u Crnoj Gori Vanja Pantović tim povodom prozvala je Ministarstvo prosvjete i Opštinu Bar, optužujući ih za nebrigu o školi.
 

„Od 2015. do danas, uprkos izuzetnim rezultatima u svim aspektima rada, Ministarstvo prosvjete i dalje ne primjenjuje niti Zakon, niti preporuke Odbora sa prosvjetu, nauku, kulturu i sport Skupštine Crne Gore“, rekla je Pantović, i dodala da „pakuje u srcu osjećaj zastrašujućeg ignorisanja predsjednika opštine i njegovog kabineta, Sekretarijata za kulturu, i svih onih, koji su u velikom razvojnom ciklusu škole bili odsutni“.
 
„Tužno je i nije dobro da se škola u nekom gradu zatvori. Ali to prihvatamo kao realnost. Barska škola, iako je prekrasna pravi ogroman deficit. Participacija roditelja pokriva 30 odsto nastavnog procesa, a produkciju preostalih 70 odsto sam, gotovo uvijek, morala sama da obezbijedim. Osamnaest godina je predug proces da bismo izdržavali neke herojske poduhvate i iznalazili načine. U jednom trenutku sam zastala i zapitala se - zašto je to tako u ovom gradu, gdje je čitava priča potekla i dobila svoja krila, zahvaljujući krilima naših pedagoga i naše predivne djece“, razočarano je konstatovala Pantović.
 

S druge strane, kako je rekla, iako je zatvaranje škole u Baru za nju veoma težak trenutak, ohrabrena je dosadašnjim uspjesima učenika na domaćoj, regionalnoj i svjetskoj sceni. Najavila je da će škola nastaviti sa radom u Podgorici, a zahvaljujući razumijevanju lokalne uprave od sjutra i u Nikšiću u zgradi Pozorišta, gdje prebacuju mobilijar iz barske škole.
 
„Napravili smo odstupnice prema nekim drugim područjima koja su više blagonaklona prema umjetnosti. Tužno je da baš barske djevojčice putuju u Peking i treba čitavo ljeto da se pripremaju za nastup. One su izabrane da gostuju na gala koncertu 'Dance union' o trošku organizatora. Sa njima radi čuveni koreograf Antony Middleton iz Londona, koji je u aprilu boravio u Baru“, kazala je Pantović.
 
Baletsku školu „Princeza Ksenija“ u Baru je ove školske godine pohađalo 47 djevojčica i jedan dječak. Po riječima Pantović, konceptualno je to uvijek bila mala škola, ali su učenici bili među najboljim.
 
„Barske djevojčice su bile posebne, one su uvijek nosile sve solističke uloge i danas ih nose... Često su me pitali roditelji iz drugih gradova - zašto stalno Baranke? Odgovarala sam da je to zato što je u ukupnoj njihovoj estetici i poetici preovladavala ta čarobna enegija koja im je to i obezbijedila. Ja sam preduzela mjere da djeca iz Bara ipak završe školovanje i nastave tamo gdje su već krenuli, a gdje ih očekuju najveće scene svijeta“, zaključila je Pantović, poručivši lokalnoj upravi: „Sve ovo nastavljamo na drugim adresama i na drugačiji način, a grad Bar nek se bavi komercijalnim sadržajima koji će omladinu voditi u destruktivnim pravcima. Starije generacije koje su na vlastima nisu svjesne svoje odgovornosti za ono što je kreiranje ukupnog kulturnog prostora ovog grada. Ovaj prekrasni grad mora da ima nadogradnje i nešto ključno, a to su kultura, umjetnost i obrazovanje, koji će povući grad u dobrom pravcu. Molim da u budućnosti obratite pažnju na nepravedan odnos prema svima koji to ne zaslužuju i podstaknete službe grada da unaprijede svoje obrazovanje, kako se ovako nešto nikada više, nikome, ne bi desilo“.
 
Zatvaranju škole je prisustvovao i izvjestan broj roditelja, poput Darinke Škuletić, majka uspješne učenice Radmile: „Profesori, pedagozi i menadžment škole imaju takve karijere iza sebe i oni će poći u neke druge gradove gdje će prepoznati njihov značaj i njihov uspjeh. U ovom slučaju gubi samo naš obrazovni sistem, jer je ovoj  djeci uskraćeno pravo da razvijaju svoj osjećaj prema lijepim umjetnostima i da razvijaju svoj talenat“.
 

Ana Halas, profesorica i zamjenica direktorice škole, potencirala je kako ne može da vjeruje da, i pored svih rezultata i uspjeha, nema razumijevanja za baletsku umjetnost i želje da se mladi naraštaji obrazuju u smislu klasičnih umjetničkih vrijednosti, „što je jako bitno i za državu i sve nas koji ovdje živimo“.
 
„I dalje sam u nevjerici da se škola u Baru zatvara, ali se nadam da je ovo samo kratka pauza prije nastavka“, rekla je Halas.
 
Na ceremoniji zatvaranja škole dodijeljene su diplome učenicima, a nastupila su i dva barska rock benda „Paralyzed Dream“ i „Rikavac“ koji su svoje probe održavali u prostorijama škole.