Društvo

Proslavljen Dan OŠ Srbija u Starom Baru

| 03:06:2018 | 00:26:36

OŠ “Srbija“ je svečanom priredbom proslavila dan svog osnivanja, prije 140 godina.
 
“Daleka 1878. je godina početka školstva u ovom kraju, a ujedno i osnivanja osnovnih škola sa nastavom na narodnom jeziku. Razvoj školstva u Baru nije bio nimalo lak, o čemu je svjedočio prvi učitelj i upravitelj Dušan Brkanović. Iz plejade istaknutih prosvjetnih radnika, koji su utirali tragove pismenosti, ne smijemo zaboraviti ni prvu crnogorsku učiteljicu, Milicu Pejović, kao ni prvu učiteljicu sa ovih prostora, Vasviju Šehović-Omerbašić. Žudnja za znanjem nadjačala je brojne teškoće, savladala materijalnu oskudicu, a škola je uspjela da održi kontinuitet svoga razvoja i da se afirmiše u značajnu obrazovno-vaspitnu instituciju. Zlatna žila znanja protkala je i povezala četrnaest decenija iz kojih su iznjedrene mnoge generacije, među kojima je bilo naučnika, književnika, umjetnika, obrazovanih ljudi iz svih struka, kulturnih i javnih radnika, koji su dali značajan doprinos razvoju i afirmaciji ovog kraja i šire”, rečeno je u uvodnom slovu svečane priredbe.

 

Direktor škole Josip Ćinćur podsjetio je prisutne na sve što se uradilo u posljednje dvije godine u cilju unaprijeđenja uslova rada: “Kvalitet rada je u potpunosti, čak stoprocentno poboljšan. Želim da pomenem firmu ‘Cerovo’ koja je uradila sanitarne prostorije u čitavoj školi, zamijenjena je i stolarija u svim učionicama, u zbornici i na ulazu u školu. U toku su radovi na pretvaranju radionice u biblioteku koja će biti jedna od najmodernijih u Crnoj Gori sa oko 15000 knjiga, a prostor biblioteke će biti mjesto za održavanje svih vrsta savremene nastave”.
 
U godini jubileja škola je realizovala niz aktivnosti, među kojima su književni čas sa piscem i novinarom Milanom Vujovićem, Izložba slika likovnih pedagoga grada Bara u gradskoj galeriji, smotra horova osnovnih škola grada Bara, obilježavanje Svjetskog dana životne sredine, Svjetskog dana knjige... U planu je štampanje Zbirke literarnih radova učenika osnovnih škola, takmičenje iz matematike učenika mlađih razreda povodom Memorijala Aleksandar Aco Pavićević, “Igre bez granica”, Takmičenje u stonom tenisu...
 

Na svečanosti su dodijeljene diplome “Luča” odličnim Eni Pepić, Learti Lolović i Tini Truš, dok su odličan uspjeh ostvarile Amina Mučić, Najda Mučić i Aldijana Šabović. Za đaka generacije su jednoglasno proglašene Ena Pepić i Tina Truš, na osnovu podjednakog zalaganja, rada i doprinosa školi u toku devetogodišnjeg školovanja. I lučonoše i đaci generacije su od škole nagrađeni knjigama.
 
U programu priredbe su učestvovali učenici škole u Starom Baru, te područnog odjeljenja iz Zaljeva, kao i Mali hor, Školski hor uz dirigentsko izvođenje Zorice Damjanović i Školski folklor.