Društvo

Obilježen Dan fakulteta za poslovnu ekonomiju Bar

by Željko Milović, photo by Sergej Zabijako | 03:06:2018 | 11:27:04

Juče je, uz prigodnu svečanost, obilježen Dan Fakulteta za poslovnu ekonomiju Bar. U sklopu proslave održana je dodjela diploma svršenim studentima osnovnih, postdiplomskih specijalističkih i postdiplomskih magistarskih studija.
 
Prof. mr Milovan Živković, predsjednik Upravnog odbora FPE, istakao je kako je životna želja osnivača dr Boža Marđokića bila da osnuje fakultet u Baru, njegovom rodnom gradu, pa je “nakon mnogo muka i prepreka akreditovan i otvoren godine 2012.”.
 
“Danas fakultet ima tri godine osnovnih studija, specijalističke i master studije. Broji oko 560 aktivnih studenata. Ima mlad, posebno biran, perspektivan kolektiv, sve ih je Božo otkrio, pronašao i zaposlio. Najveći broj studenata koji su diplomirali na osnovnim studijama se i zaposlio, oko 80 posto, što je i bio poseban motiv našeg prvog dekana, da, kako je govorio, djeca ostaju u Baru, da rade u svom rodnom gradu, da se ne potucaju po bijelom svijetu kao mi stariji”, rekao je prof. mr Živković.
 

On je podsjetio da je FPE dio privatnog Univerziteta Adriatik, ali i da je “po ocjeni međunarodne komisije, najbolji privatni fakultet u Crnoj Gori”: "Njegova posebnost ogleda se i u primeni čuvenog modela, čiji je autor osnivač i naš prvi dekan, koji je omogućio da se naši diplomirani studenti lako i često zapošljavaju tamo gdje obave praksu. Taj dekanov model je preteča dualnog sistema obrazovanja koji se danas uvodi u Njemačkoj, Švajcarskoj, a pokušavaju i neke manje zemlje”. Najavio je da je podnet je zahtev za promjenu imena fakulteta u: Fakultet za poslovnu ekonomiju i pravo, “što znači da želimo da školujemo i pravnike na našem fakultetu”.
 

Prof. dr Veselin Orlandić, prodekan za organizaciju, naveo je kako je FPE mlada visokoškolska ustanova, ali igra značajnu ulogu u regionu Bara, a i Crne Gore. “FPE je već prepoznat i visoko cijenjen u regionu od strane oba sektora (javnog i privatnog), kao i od društvene zajednice i studenata. Zadobio je vrlo aktivnu i inovativnu ulogu u visokom obrazovanju Crne Gore. Obrazovni aspekti se ispunjavaju  zahvaljujući posvećenosti nastavnika na svim nivoima, asistentima u nastavi  i samim studentima, a aktivno angažovanje studenata u upravljanju i životu FPE je realnost. Primarna društvena funkcija FPE je formiranje dobro obrazovanih i praktično obučenih diplomaca za regionalno tržište rada”, kazao je prof. dr Orlandić.
 
U ime svršenih studenata, prisutnima se obratila mr Dejana Crvenica: “Čini mi se da sam do juče sa strahom iščekivala rezultate ispita, a prošlo je više od pet godina. Ponosna sam što sam bila student prve generacije ovog fakulteta. Moje kolege i ja danas smo drugačiji ljudi, razlikujemo se od onih zbunjenih studenata koji su prije pet godina zakoračili na ovaj fakultet, i u ozbiljnim životnim godinama svoje praktično znanje dopunili teoretskim. Nema uspjeha preko noći, ne postoji uspjeh bez dodatnog zalaganja i truda. Potrebno je vjerovati u sebe i voljeti ono što radite, pa je uspjeh neizostavan”.
 

Prof. dr Rajko Novićević, vd dekan FPE, obratio se diplomcima, specijalistima i magistrima nauka, neposredno pred dodjelu diploma: “Nastojte da budete sudionici, a ne nijemi posmatrači  procesa koji se odvijaju. Mladom čovjeku, odnosno ljudima kao što ste vi, ne priliči da hodaju otvorenih kapaka, a zatvorenih očiju. Uključite se u procese ili nastojte da ih kreirate. Niko od nas nema rezervno vrijeme, zato vas upućujem da se ne bavite onim što je prošlo jer ga ne možete promijeniti, gledajte naprijed i mijenjajte sebe i na taj način ćete mijenjati i društvo. Vi danas nudite pomalo umornoj tranzicionoj Crnoj Gori ono što predstavlja vašu najveću vrijednost, vašu mladost, energiju i znanje koje ste stekli na Fakultetu za poslovnu ekonomiju, a na njoj je da to prepozna zarad svoje budućnosti i ukupnog društvenog prosperiteta”. 
 
“U kontekstu opšteg vrijednosnog sivila i manifestacijama posrnuća tradicionalnog morala naroda ovoga prostora, možete i morate biti onaj svjetionik koji navodi brod, koji se zove Crna Gora, ka luci istinskih evropskih vrijednosti i najboljih tekovina savremene evropske i svjetske civilizacije. Jedino to predstavlja jedinstven koridor da jednom konačno kažemo da smo prestali biti tranziciono društvo, a da ono što se nalazi na vrhu hijerarhijske ljestvice sistema vrijednosti bude dio kulture i sistema vrijednosti koji svi zajedno živimo, čuvamo i njegujemo”, zaključio je prof. dr Rajko Novićević.
 

Diplome studentima, specijalistima i diplomcima uručili su sin i kćerka dekana Boža Marđokića – Nela i Dražen, a program proslave je upotpunio muziciranjem “Duo Classico”.